IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталните пари на централните банки рискуват да станат „скъпоструващ провал“

Без широко приемане дигиталните пари няма да направят много за постигането на целите на централните банки, казват от Центъра за европейска реформа

12:23 | 09.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Издадените от централните банки дигитални пари рискуват да се превърнат в скъпоструваща загуба на време, предупреждават от мозъчния тръст Център за европейска реформа.

Европа – една от най-развитите икономики, обмислящи подобна инициатива – трябва вместо това да прилага регулации, за да направи плащанията по-достъпни и по-конкурентни, посочват от базираната в Лондон организация в доклад, цитиран от Bloomberg. В него предупреждават, че ползите за финансите и поверителността няма да са достатъчни, за да убедят потребителите да използват дигиталните пари, известни и като CBDC.

„Без широко приемане CBDC ще са един скъпоструващ провал и няма да направят много за постигането на целите на централните банки“, коментира Зак Майерс, старши изследовател на центъра. „ЕС не трябва да се разсейва с възможността за дигитално евро – която може да звучи впечатляващо и вълнуващо, но може да донесе на европейците малко нови ползи, от които те не могат да се възползват сега“, допълва той.

Възможността за дигитални валути на централните банки е проучвана от около 100 страни по света, като според привържениците ѝ тя ще насърчи финансовото включване и ще понижи разходите за електронни плащания.

Страни пионери като Бахамите и Нигерия вече пуснаха за употреба свои дигитални пари. От своя страна властите в Европа заявиха, че ще гарантират, че бъдещото дигитално евро ще е достатъчно привлекателно, за да не бъде пренебрегнато за сметка на други частни средства за плащания. Европейската централна банка вече заяви, че се готви да пусне своя монета през идните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Дигиталните пари ще пребъдат. Не защото ще бъдат "приети", а защото ще бъдат "наложени". Така контролът над населението ще бъде още по-лесен. Просто им трябва време да ги дообмислят, и чакат да вземат идеи от Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още