IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централни банки и БМР с прототипи на обща платформа за дигитални валути

Обща платформа е най-ефективният модел за свързаност на плащанията, но е и най-трудният за постигане, заявиха от Банката за международни разплащания

12:13 | 22.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Няколко централни банки, съвместно с Банката за международни разплащания (БМР), са разработили прототипи на обща платформа за дигитални валути, която има потенциала да направи международните плащания още по-ефективни, съобщава Bloomberg LP.

Двата прототипа показват техническите възможности на подобни платформи, коментират от БМР в позиция съвместно с централните банки на Австралия, Малайзия, Сингапур и Южна Африка.

Носещ кодовото име „Проект Дънбар“, той също така показва, че финансовите институции биха могли да използват дигиталните валути на централните банки, за да превеждат средства директно една на друга на обща платформа, намалявайки необходимостта от посредници, което ще свие разходите и времето за извършване на операциите.

„Обща платформа е най-ефективният модел за свързаност на плащанията, но е и най-трудният за постигане“, коментира Андрю Маккормак, ръководител на центъра за иновации на БМР в Сингапур.

В световен план централните банки се опитват да са в крак с нововъзникващите платежни технологии. В същото време бързото разрастване на сектора на криптовалутите – които са различни от проектите за дигитални валути, издавани от централните банки (CBDC ) – представляват потенциален риск за съществуващите парични системи и допълнително създават неотложност на дебата за международните парични преводи.

„Макар очевидно да има още работа за вършене при обмислянето на приложимостта и дизайна на платформите с няколко CBDC, заключенията от „Проекта Дънбар“ осигуряват добра платформа за бъдеща работа“, казва асистент-управителят на Австралийската централна банка за финансовата система Мишел Бълок.

Следващата стъпка при развитието на проекта е създаването на подробни правила за работа на платформата, преразглеждане на регулаторните и правни рамки в отделните юрисдикции, сформиране на ръководни структури за проекта.

Накрая ще е необходимо техническо разработване и тестване в по-широк мащаб на регионално ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още