IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори и най-песимистичните прогнози на ЕЦБ може да се окажат твърде оптимистични

Според ОИСР ръстът в еврозоната ще е само 1,6% през следващата година, а инфлацията ще е 4,6%

20:28 | 08.06.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Дори и най-песимистичният сценарий на Европейската централна банка (ЕЦБ) за последиците от войната в Украйна от март може да се окаже твърде оптимистичен, посочва Bloomberg.

Според новите прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ръстът в еврозоната ще е само 1,6% през следващата година, а инфлацията ще е 4,6%, като това ще се дължи отчасти на решението на Брюксел да наложи санкции върху вноса на руски петрол.

Тези стойности са по-лоши от най-песимистичния сценарий на ЕЦБ, представен малко след инвазията на Русия. Прогнозата на ОИСР за 2022 г. също е близо до най-мрачния сценарий на банката.

Новите прогнози на ОИСР са по-мрачни от очакванията на ЕЦБ от март. Графика: Bloomberg

Инфлацията в еврозоната, която според базираната в Париж организация ще е средно 7% тази година, „натежава на потреблението на домакинствата и увеличава несигурността“. „С ембаргото върху руския петрол от 2023 г., което тласка нагоре цените, ръстът се очаква да остане потиснат през 2023 г., а инфлацията да се понижи умерено“, се казва в актуалната прогноза на ОИСР.

ЕЦБ ще представи нови прогнози в четвъртък, когато ръководството ще заседава и се очаква ново решение за паричната политика. През март централната банка заяви, че при „тежък“ сценарий с високи цени на енергията и по-силен удар върху икономическото доверие, отколкото при основния сценарий, все пак би имало ръст от 2,3% следващата година.

Икономиката на еврозоната се разшири с 0,6% през първото тримесечие спрямо предишните очаквания за 0,3%, показват данни на Евростат от сряда.

ОИСР е по-песимистична и от Европейската комисия, която представи последната си прогноза миналия месец, очаквайки растежът да е 2,3% следващата година, а инфлацията да се забави до 2,7%.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват прогнозата на ЕЦБ за икономически ръст да бъде ревизирана в посока надолу, а инфлацията се очаква да остане по-завишена.

Потребителските цени се очаква да се повишат с 2% през 2024 г. – в унисон с целите на ЕЦБ – което ще позволи на ръководството на банката да продължи с планираното увеличение на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Още преди 3/6 месеца стана ясно, че всички "прогнози", "виждания", "надежди", "очаквания" и други подобни на ЕЦБ са грешни или завишени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Прогнозите са , за да успокояват , а не да стресират .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
ФЕД не се ли опита да шитне 1 трилион "ценни" книжа? Продаде 75 милиарда или нещо там подобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още