IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР снижава значително прогнозата си за световната икономика през 2022 и 2023 г.

Във връзка с войната в Украйна се прогнозира по-нисък растеж, а инфлацията също ще продължи да се ускорява

16:26 | 08.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) гледа много по-скептично на световната икономика заради войната в Украйна и нейните последици. Световната икономика ще нарасне само с 3% през 2022 г., което е значително по-бавно от очакваните през декември 4,5 на сто, обяви в сряда ОИСР.

Очаква се през следващата година световната икономика да нарасне с 2,8% спрямо предварително очакваните 3,2%. Също така се предвижда инфлацията в страните от ОИСР да нарасне до 8,5% през тази година и да намалее до 6,0% през 2023 г. 

„По-високите цени на суровините засягат страните по света, засилват инфлационния натиск, намаляват реалните доходи и разходи и по този начин забавят възстановяването“, заяви при представянето на икономическите перспективи генералният секретар на ОИСР Матиас Корман. Това забавяне се дължи пряко на непровокираната и неоправдана агресивна война на Русия, която вреди на реалните доходи, растежа и перспективите за заетост в целия свят, пояснява той.

Перспективите са отрезвяващи, казва главният икономист на ОИСР Лоранс Бун. „Нападението на Русия срещу Украйна вече струва скъпо на света“. Колко точно ще струва и как ще бъде разпределена тежестта - това зависи до голяма степен от решенията на политиците и гражданите, каза тя. „Не можем да приемем глада на всяка цена“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още