IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer печели поредния съдебен процес за глифозатa в САЩ

Съдът в Мисури вече се произнесe в полза на компанията, която се надява, че Върховният съд скоро ще се заеме със съдебния спор

12:27 | 10.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Вloomberg LP</p>

Снимка: Вloomberg LP

Германският концерн Bayer спечели още едно съдебно дело в САЩ във връзка с предполагаемите рискове от рак, свързани с препарата за унищожаване на плевели глифозат. В четвъртък (местно време) журито в съда в Канзас Сити, Мисури, отсъди в полза на компанията от Dax, като установи, че хербицидът не е отговорен за заболяването на ищеца Алън Шелтън. Bayer приветства решението, но в същото време изрази съчувствие към Шелтън, предава DPA. 

През 2018 г. Bayer пое високи правни рискове с покупката на американския гигант в областта на семената Monsanto за повече от 60 млрд. долара, от който произхожда спорният хербицид, съдържащ глифозат. Агрохимическата и фармацевтична компания вече спечели три поредни съдебни дела за глифозата в САЩ, но преди това бе загубила и три поредни съдебни дела. Базираната в Леверкузен компания все още е изправена пред множество други подобни съдебни искове в САЩ.

Важно за по-нататъшното развитие на този голям правен проблем вероятно ще бъде решението на Върховния съд на САЩ, което се очаква скоро. То касае приемането на делото, по което Bayer бе призната за виновна през 2019 г. Базираното в Леверкузен дружество се надява, че Върховният съд ще преразгледа и отмени решението, което би имало сигнален ефект за много други производства. Наскоро обаче имаше сигнали, че това няма да се случи - правителството на САЩ посъветва съдиите да не приемат делото.

А за случая, че Върховният съд не пожелае да се занимава с делото за глифозата или в крайна сметка се произнесе в ущърб на Bayer, през миналото лято компанията формира допълнителни резерви в размер на 4,5 млрд. долара. С тези средства компанията планира да създаде програма за разглеждане на исковете на потенциални нови ищци в САЩ през следващите 15 години. Според презентацията на Bayer Roundup е безопасен, ако се използва правилно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още