IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прибалтийските републики реагират остро на опит на Путин да се сравни с Петър І

Дотук с опазването на имиджа на руския президент, коментира латвийският външен министър

21:57 | 10.06.22 г. 10
<p>
	<em>Графит в центъра на София, Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Графит в центъра на София, Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Прибалтийските републики реагираха остро на коментари на руския президент Владимир Путин по повод 350-та годишнина от основаването на Санкт Петербург, пише Bloomberg. Руският държавен глава защити превземането на части от Швеция, Естония и Латвия по преме на 21-годишната Велика северна война през 18 век. На тази земя цар Петър І е основал своята столица.

"Той не е взел нищо, а си го е върнал... Изглежда това трябва да правим и ние - да върнем и да подсилим", коментира Владимир Путин, а анализатори бързо направиха аналог с водената днес от Русия война в Украйна.

Естонският премиер Кая Калас реагира веднага с думите, че този коментар е доказателство за имперските амбиции на Владимир Путин. По-рано тя призоваваше своите колеги начело на европейските държави да спрат да се обаждат на руския президент и да му покажат, че наистина се намира в изолация.

Преди ден и полският президент Анджей Дуда коменитра пред Bild, че лидерите на Франция и Германия трябва да спрат да разговарят с Владимир Путин, посочвайки че никой не е искал да общува с Адолф Хитлер по време на Втората световна война, нито е правил опити да защити имиджа му.

Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс пък допълни във Twitter, че Москва си иска "Руската империя обратно". "Толкова за спестяването и избягването на унижения. Ето защо трябва да помогнем на Украйна", допълни той, визирайки коментари на френския президент Еманюел Макрон.

Френският държавен глава, заедно с други световни лидери, от седмици намекват, че на Украйна ще се наложи да направи отстъпки, за да бъде запазен имиджът на руския лидер. Идеята им е да бъде избегнат разпад на Русия или идването на власт на нов лидер, чиито виждания са още по-неприемливи за Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски също коментира остро тези изявления. "За да бъдете лидер, първо трябва да се държите като такъв", каза той в интервю за Financial Times по-рано през седмицата. 

Междувременно Зеленски и Макрон могат да имат възможност лично да изяснят казуса -  Le Figaro съобщи, че има вероятност френският президент да посети Киев през следващата седмица. Според френското издание основната цел на тази визита ще бъде предаването на нов пакт с военна помощ за Украйна, който вероятно ще съдържа и самоходни гаубици Caesar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
@Стоян Петров Сус, бе керата. Ай сиктир! Тебе за смет не те броят, ти се натискаш за слива да те приемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
В този канал има доста мнения на руснаци по различни теми - може да се убедиш, че голяма част от тях не са ОК със ситуацията (https://youtu.be/H1YBKXnIWbU)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, близачите на москалски ботуш превъзбудени от шизофреничното си жуже идол. То си дрънка глупости за пред собственото си впиянчено население, че нещо тезата с "освобождаването" зацикли, а и санкциите вече яко раздават шутове в зypлите им и реши да им даде ново гAвно за дъвка. И местните веднага го налапаха. Явно е, че са пълни глупости, жалката им пиянска армийка е доста оредяла, демилитаризирана и деморалузирана, в момента "героически" бореща се за някакви украински градчета и села, та това нещо ли ще тръгне срещу НАТО? :)))) Само безмозъчна копейка ще повярва на дрънканиците на шизофреничното жуже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
onezero
преди 1 година
Не знам за балтийците, но някъде прочетох, че след тая реч финландския президент напълнил гащите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Gocho
преди 1 година
Кво се плашат балтииските тигрета ,нали с в НАТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
penman
преди 1 година
*** - бегом марш към Мондор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
penman
преди 1 година
Проруска тиква! Срам си за България! Марш при умопобърканото джудже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 10
Борката
преди 1 година
Май се готви закон, за признаване на нелигитимно, т.е. незаконно отделянето на най-доборото куче Литва от СССР. Там инциденти, сценки, действащи СССР закони - всичко потъпкано. И границите на секундата ще станат под въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
Ти доволен ли си че тебе те броим за слива? Намери с какво да се гордееш, *** с джендъра ти ниеден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
Alex Silver
преди 1 година
Днес покрай мене минаха две такива прибалтийски палета, съдраха си задницата от джафкане до запенване. Само тропнах с крак към тях и щяха да си счупят краката да бягат. Та и тия същи палета. Кой ги брои за слива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още