IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел за отношението си към Путин: Няма да се извиня!

Винаги съм предупреждавала, че Путин иска да унищожи Европа, защото я смята за предвестник на НАТО, каза бившият германски канцлер

08:29 | 08.06.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/FILIP SINGER</em></p>

Снимка: EPA/FILIP SINGER

Не, това не беше ретроспекция със съжаление. Напротив. В продължение на половин година, след като напусна поста си през декември миналата година, бившият германски канцлер Ангела Меркел запази публично мълчание, като правеше само малки изключения. Но дори и те дадоха да се разбере, че по най-важния в момента въпрос - политиката към Русия - тя не вижда причина да поставя под въпрос собствените си действия през своите 16-те години на канцлерския пост. Във вторник вечерта в Берлин тя потвърди тази оценка в първата си по-голяма публична изява.

Меркел седеше в театър Berliner Ensemble и разговаряше с журналиста от Spiegel Александър Осанг. В разговора преобладаваше оценката ѝ за руската политика при президента Владимир Путин и за отношенията ѝ с него. Войната срещу Украйна е „голяма грешка", заяви Меркел, а инвазията на руските войски – „обективно нарушение на всички разпоредби на международното право". Меркел заговори за „голяма трагедия" във връзка с руската инвазия. Чудела се дали това е можело да бъде предотвратено. Но веднага даде отговор: „В ретроспекция, когато обобщя всичко, всъщност се радвам, че не трябва да се упреквам, че съм се опитала твърде малко да предотвратя подобно събитие, каквото се случи сега“, пише германският FAZ.

Бившият канцлер, която изглеждаше спокойна и уравновесена, дори в добро настроение и на моменти се шегуваше, не се появи публично, за да направи голямата равносметка за 16-те си години в правителството, а почти изцяло да оправдае политиката си спрямо Русия. Християндемократката обоснова несъгласието си с приемането на Украйна в НАТО през 2008 г. с два основни аргумента. Тя била „много сигурна", че Путин няма да „позволи това да се случи". Руският президент е можел да причини „огромни щети" в Украйна по това време.

Второ, по онова време Украйна „не е била вътрешнодемократична държава". Днешният президент Володимир Зеленски „се бори изключително смело" срещу корупцията в страната си. Но тогава това била страна, „доминирана от олигарси", каза Меркел. Там управлявал бивш високопоставен политик, който гледал с голяма увереност на действията си в руската политика.

„Така че не смятам, че сега трябва да кажа: това не беше правилно и затова няма да се извиня“. Тя не е била наивна за отношенията си с Русия. И припомни, че винаги е предупреждавала, че Путин иска да унищожи Европа, защото я смята за „предвестник на НАТО".

И все пак Меркел поне призна, че е можело да се направи нещо повече за Бундесвера. Това, че в армията има „нужда да се навакса", е нещо, с което можем да се съгласим, призна източногерманката. Но и в този случай тя е поставила едно „но". По време на нейното управление бюджетът за отбрана бил значително увеличен. Освен това се предполагало, че светът ще бъде мирно място. Собствената защита не е била в центъра на вниманието. Меркел изрично одобрява прекратяването на задължителната военна служба по време на мандата на министъра на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг. Разговорите ѝ с войниците показвали, че това е било правилното решение за войниците. 

Тя изтъкна също, че постът, който е заемала, налага да преценява много внимателно думите си, когато коментира конфликта в Украйна. "Аз съм бивш канцлер, което означава, че не съм съвсем редови гражданин", каза Меркел.

Тя посочи, че затова се пази да не влияе на днешните дебати, тъй като по думите ѝ не е нейна работа да седи и дава съвети отстрани.

Вместо това, каза Меркел, тя поема само такива ангажименти, каквито смята, че биха ѝ били приятни.

Меркел добави, че освен това има "пълно доверие" в сегашното правителство на канцлера Олаф Шолц, който беше финансов министър в последния ѝ кабинет.

По отношение на Минските споразумения бившият канцлер, която през 2014 г. оглави процеса по налагането на санкции от Запада на Русия заради анексирането на Крим, каза, че те са успокоили обстановката след анексирането на Крим и са дали време на Украйна да укрепне, посочва Ройтерс.

"Какво щеше да стане, ако през 2014 г. никой не го беше грижа и Путин просто беше продължил? Изобщо не искам и да си го представям", каза тя.

Меркел напусна канцлерския пост след парламентарните избори миналата година и реши да си вземе няколкомесечна почивка, след като беше управлявала Германия от 2005 до 2021 г.

През последните месеци Меркел казваше, че не иска да говори публично, защото смята, че като бивш лидер не бива да се меси, правейки коментари отстрани. Миналата седмица тя най-накрая обяви, че подкрепя всички усилия на германското правителство, ЕС, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН за "прекратяването на тази варварска агресивна война на Русия", отбелязва DPA.

По време на управлението си Меркел винаги е гледала да не оставя комуникацията с Путин да прекъсва напълно, въпреки че тя лично не изпитваше симпатии към руския лидер. Но действията ѝ по отношение на руско-германския газопровод "Северен поток 2" ѝ навлякоха доста критики, че с този проект се увеличава зависимостта на Германия от Москва, отбелязва DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 2
penman
преди 1 година
Шрьодер е германския Копейкин, но няма да му спрат пенсията, защото Германия днес за разлика от Русия не е диктатура от фашистки тип. В Расията я си казал нещо различно от линията на Путин и веднага я ще те убият, я отровят, в най-лекия случай - задълго в Сибир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 1 година
Че точно вие го подкрепяте и заради вас гнома съсипва Европа икономически.Вие ще платите и сметката после, не бой се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Знаем,че няма, вие комсомолците не се извинявате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Г-жо юрист, в постовете си по-долу споменавам втората война на САЩ и УК срещу Ирак(срещу фалшиви сведения за химически оръжия). Какво се оказва - и 'пречеше на нас(белият свят)' (Ирак) според Зелков по-долу :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Е, щом не сме на разпит, значи коментаторите, които твърдят, че руската агресивна война в Украйна е започната от русия, за да НЕ влезе Украйна в НАТО, е истина, както е истина и фактът, че руските ''защитници'' умишлено крият, че русия е ''главата'' на руското нато- одкб и че одкб СЪЩО ИСКА да се разширява, но мрънкат, че НАТО се разширявало... Какво ли не спретна русия в държавите, които се присъдиниа към НАТО в последните години- то не беше опити за държавни преврати, то не бяха бунтове, то не беше чудо и все пак, русия НЕ УСПЯ да ги отклони от членство в НАТО и да ги прикотка за членство в одкб- руското нато...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Г-жо юрист, не сме на разпит. Путин играе неговата(тяхната) си игра. Дано да свършва по-бързо, че на нашия гръб се пише...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
Не разбрах какво точно имате предвид, но както и да е. Не получих от Вас отговор на моя въпрос от мой коментар 15. Нали не си мислите, че русия и путин са открили топлата вода и че военната доктрина на всяка една държава е просто сбор от нечии хрумки, които не са закрепени във вид на нормативен акт, подписан и влязъл в законна сила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Зелков и до г-жо Юрист по-долу. 'пречеше на нас(белият свят)' - Боже, Боже. Само това ще ми е коментарът. Боже, Боже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Със или без химическо оръжие , режимът в Ирак трябваше да бъде размазан , защото пречеше на нас(белият свят) ... Какво не разбираш от това ?! В случаят кремълският денацификатор и детеубиец пречи на белият свят с войната си в Украйна , и ще бъде размазан на украинска територия по начин , да не може да си покаже повече носът в белият свят . Какво не разбираш от това ?! Оставиха го да си вършее из Либия и Сирия на воля , както виждаш на никой не му пука за тези държави и какво се случва там ... :))) ... Що ривеш за иракчаните , а не ривеш за сирийците и либийците избивани като *** от кремълските касапи ?! М/у другото руските крадцинасъдомиялнимашини избиват българи , и румънци , и поляци , и гръци , в Украйна ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''...втората война на САЩ и УК срещу Ирак...'' ю.к. не е в ЕС от вече 3- 4 години- ДЕ ЮРЕ. Ирак в Европа ли се намира- щото нещо не намирам тази държава на територията на континента Европа... Също така, Вашия коментар не дава отговор на моите въпроси, а именно- можете ли да посочите военната доктрина на коятто и да е държава- член на НАТО и на ЕС едновременно, и да кажете- ето тук- в този член и алинея, тази доктрина определя разрастването на одкб и приближаването му към границите на тази държава, като основна военна опасност за нея. Аз твърдя, че никоя държава член и на НАТО и на ЕС едновременно, НЯМА във военната си доктрина такъв текст. Оспорвате ли това мое твърдение и ако да- моля, докажете го с цитат от нормативния акт, наречен ''Военна доктрина на държавата Х''. Интерпретациите са субективни, докато не са подкрепени с автентичният текст на този вид нормативни актове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още