IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел за отношението си към Путин: Няма да се извиня!

Винаги съм предупреждавала, че Путин иска да унищожи Европа, защото я смята за предвестник на НАТО, каза бившият германски канцлер

08:29 | 08.06.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/FILIP SINGER</em></p>

Снимка: EPA/FILIP SINGER

Не, това не беше ретроспекция със съжаление. Напротив. В продължение на половин година, след като напусна поста си през декември миналата година, бившият германски канцлер Ангела Меркел запази публично мълчание, като правеше само малки изключения. Но дори и те дадоха да се разбере, че по най-важния в момента въпрос - политиката към Русия - тя не вижда причина да поставя под въпрос собствените си действия през своите 16-те години на канцлерския пост. Във вторник вечерта в Берлин тя потвърди тази оценка в първата си по-голяма публична изява.

Меркел седеше в театър Berliner Ensemble и разговаряше с журналиста от Spiegel Александър Осанг. В разговора преобладаваше оценката ѝ за руската политика при президента Владимир Путин и за отношенията ѝ с него. Войната срещу Украйна е „голяма грешка", заяви Меркел, а инвазията на руските войски – „обективно нарушение на всички разпоредби на международното право". Меркел заговори за „голяма трагедия" във връзка с руската инвазия. Чудела се дали това е можело да бъде предотвратено. Но веднага даде отговор: „В ретроспекция, когато обобщя всичко, всъщност се радвам, че не трябва да се упреквам, че съм се опитала твърде малко да предотвратя подобно събитие, каквото се случи сега“, пише германският FAZ.

Бившият канцлер, която изглеждаше спокойна и уравновесена, дори в добро настроение и на моменти се шегуваше, не се появи публично, за да направи голямата равносметка за 16-те си години в правителството, а почти изцяло да оправдае политиката си спрямо Русия. Християндемократката обоснова несъгласието си с приемането на Украйна в НАТО през 2008 г. с два основни аргумента. Тя била „много сигурна", че Путин няма да „позволи това да се случи". Руският президент е можел да причини „огромни щети" в Украйна по това време.

Второ, по онова време Украйна „не е била вътрешнодемократична държава". Днешният президент Володимир Зеленски „се бори изключително смело" срещу корупцията в страната си. Но тогава това била страна, „доминирана от олигарси", каза Меркел. Там управлявал бивш високопоставен политик, който гледал с голяма увереност на действията си в руската политика.

„Така че не смятам, че сега трябва да кажа: това не беше правилно и затова няма да се извиня“. Тя не е била наивна за отношенията си с Русия. И припомни, че винаги е предупреждавала, че Путин иска да унищожи Европа, защото я смята за „предвестник на НАТО".

И все пак Меркел поне призна, че е можело да се направи нещо повече за Бундесвера. Това, че в армията има „нужда да се навакса", е нещо, с което можем да се съгласим, призна източногерманката. Но и в този случай тя е поставила едно „но". По време на нейното управление бюджетът за отбрана бил значително увеличен. Освен това се предполагало, че светът ще бъде мирно място. Собствената защита не е била в центъра на вниманието. Меркел изрично одобрява прекратяването на задължителната военна служба по време на мандата на министъра на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг. Разговорите ѝ с войниците показвали, че това е било правилното решение за войниците. 

Тя изтъкна също, че постът, който е заемала, налага да преценява много внимателно думите си, когато коментира конфликта в Украйна. "Аз съм бивш канцлер, което означава, че не съм съвсем редови гражданин", каза Меркел.

Тя посочи, че затова се пази да не влияе на днешните дебати, тъй като по думите ѝ не е нейна работа да седи и дава съвети отстрани.

Вместо това, каза Меркел, тя поема само такива ангажименти, каквито смята, че биха ѝ били приятни.

Меркел добави, че освен това има "пълно доверие" в сегашното правителство на канцлера Олаф Шолц, който беше финансов министър в последния ѝ кабинет.

По отношение на Минските споразумения бившият канцлер, която през 2014 г. оглави процеса по налагането на санкции от Запада на Русия заради анексирането на Крим, каза, че те са успокоили обстановката след анексирането на Крим и са дали време на Украйна да укрепне, посочва Ройтерс.

"Какво щеше да стане, ако през 2014 г. никой не го беше грижа и Путин просто беше продължил? Изобщо не искам и да си го представям", каза тя.

Меркел напусна канцлерския пост след парламентарните избори миналата година и реши да си вземе няколкомесечна почивка, след като беше управлявала Германия от 2005 до 2021 г.

През последните месеци Меркел казваше, че не иска да говори публично, защото смята, че като бивш лидер не бива да се меси, правейки коментари отстрани. Миналата седмица тя най-накрая обяви, че подкрепя всички усилия на германското правителство, ЕС, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН за "прекратяването на тази варварска агресивна война на Русия", отбелязва DPA.

По време на управлението си Меркел винаги е гледала да не оставя комуникацията с Путин да прекъсва напълно, въпреки че тя лично не изпитваше симпатии към руския лидер. Но действията ѝ по отношение на руско-германския газопровод "Северен поток 2" ѝ навлякоха доста критики, че с този проект се увеличава зависимостта на Германия от Москва, отбелязва DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Г-жо Юрист, само за протокола: втората война на САЩ и УК срещу Ирак само срещу подозрения за химическо оръжие беше добра ли? Избиха сума и народ, сринаха една уредена държава, местните така и не ги приеха. И ние се наредихме 'барабар Петко с мъжете'. Боже, Боже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''...че и ние: барабар Сулю с разбойниците преди 4 дни...'' A- това сега го прочетох. КОГА България наруши международното публично право, международното хуманитарно право, а- когато ваш рогозин ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ ЗАПЛАШИ БЪЛГАРИЯ СЪС САРМАТ И С РУСКА ЯДРЕНА РАКЕТА ЛИ, ИЛИ КОГАТО В СЪЩИЯ КОМЕНТАР В ТУИТЪР НИ НАРЕЧЕ СТРАХЛИВИ...Много си нагъл за българин- мисля, че поне единия ти родител е руски гражданин или етничеси руснак/ рускиня- българите нямаме навика да наричаме черното бяло и обратно...Твоята наглост и Стокхолмският ти синдром са част от народопсихологията на руснаците, а не на българите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Сега защо млъкна- защото те ''зашлевих'' през лицето с автентичния нормативен текст на руската военна доктрина, който говори само по себе си за плановете на русия спрямо НАТО и ЕС държави, ли;0 Най- много харесвам този метод- с чуждите камъни по чуждите глави;0 Можеш ли да оспориш и една буквичка от написаното и да твърдиш, че лъжа, а или нещо пред фактите и руските тр000лове замълчавате;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''... ЕС не го нарушава...'' Да- ЕС не нарушава Устава на ООН и никоя държава- негова членка- не е започнала агресивна завоевателна война в Европа, никоя държава - член на ЕС И НАТО не е заплашвала русия с агресивна война, не е предприемала агресивна нападателна война в русия и не я заплашвала- сега или в миналото- с употреба на натовските ядрени оръжия спрямо русия, ако русия не направи или направи едно или друго действие. Русия е първата, която във Военната си доктрина, определи НАТО като враг и разширението на НАТО като военна опасност за русия- видно от тук- https://docs.cntd.ru/document/420246589 ТВЕРЖДАЮПрезидент Российской ФедерацииВ.Путин25 декабря 2014 года N Пр-2976 Военная доктрина Российской Федерации II. Военные опасности и военные угрозы Российской Федерации 12. Основные внешние военные опасности:а) наращивание силового потенциала Организации Североатлантического договора (НАТО) и наделение ее глобальными функциями, реализуемыми в нарушение норм международного права, приближение военной инфраструктуры стран - членов НАТО к границам Российской Федерации, в том числе путем дальнейшего расширения блока;В задачката се пита- руснаците могат ли да намерят във военната доктрина на която и да е натовска държава- член и на ЕС нормативен текст, съгласно който разрастването на одкб- руското нато- и приближаването му към границите на натовските държави, които са и членки на ЕС, да се квалифицира като основна външна военна опасност за тази държава... НЯМА такъв нормативен текст в такива документи на ЕС и НАТОвските държави, затова и руснаците с лупа да ги гледате, пак не можете да го откриете, защото той не съществува в правния мир...Наглеци безподобни- това са твоите любими руснаци- нагла шайка самозабравили се руски крепостни р000би...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
doba
преди 1 година
По времето на Меркел Германия имаше едни 16 спокойни години и икономиката вървеше напред с бързи темпове. Народът ще я запомни с добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
''... Това, че в армията има нужда да се навакса", е нещо, с което можем да се съгласим, призна източногерманката...'' Е, вие се пробвахте- два -три пъти Бундесвера канеше съпруга ми на работа в германската армия, срещу предоставяне на германско гражданство, но той ще работи САМО за българската армия- ако тя поиска това или в даден бъдещ момент го помоли. Нямаме нужда от германско гражданство, не желаем да живеем в германия и е абсурд съпругът ми да стане германски офицер, вместо да е български...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
''...а инвазията на руските войски обективно нарушение на всички разпоредби на международното право"...'' Аууу- можело, значи, да се послушат съветите на германските колеги-юристи и тяхното правно становище и да се кажат нещата такива, каквито са от юридическа гледна точка...Дори меркел го направи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Защото е на издъжка при Пyттю в бордовете на Газпром и други компании. Ее, поне беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
0
преди 1 година
Защото е демократичен Запад, отнеха на бившия канцлер Шрьодер офис,финаскива издръжка......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Николай Караджов
преди 1 година
Няма нужда да се извиняваш Меркел, ще е достатъчно да се самообесиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още