IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО се готви за чувствително увеличение на силите по източния фланг

По-подробни данни ще бъдат съобщени на срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни, каза генералният секретар Йенс Столтенберг

17:32 | 16.06.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Министрите на отбраната от НАТО обсъдиха в петък нуждата от допълнително укрепване на силите на алианса по източния фланг, съобщи на пресконференция след двудневно заседание в Брюксел генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от БТА

По неговите думи предстоящото укрепване ще бъде чувствително и ще включва разполагането на повече военни в повишена готовност. Той отбеляза, че се предвижда разполагането на повече техника и въоръжение на изток. Генералният секретар уточни, че по-подробни данни ще бъдат съобщени на срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни.

Столтенберг посочи, че в последните месеци съюзническите сили по източния фланг вече са били удвоени. Уверен съм, че в Мадрид ще приемем важни решения, добави той.

Генералният секретар отбеляза, че някои от съюзниците са изразили готовност да предоставят тежко далекобойно въоръжение на Украйна. По неговите думи има логистични препятствия за доставките до украинския фронт, както и за снабдяването с резервни части за вече изпратеното на украинската страна военно оборудване.

Столтенберг изрази надежда скоро да има решение по молбите на Швеция и Финландия за присъединяване към пакта. Той добави, че се работи усилено в тази посока, както и че Хелзинки и Стокхолм имат подкрепа от много от съюзниците. По неговите думи Турция също поддържа възможността алиансът да се разшири допълнително.

Русия води война на изтощение, заяви Столтенберг. По повод думите на папа Франциск, че войната "може би по някакъв начин е била предизвикана", генералният секретар на НАТО прехвърли отговорността върху руската страна. Москва е отговорна за нападението срещу независима Украйна, каза Столтенберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
някой ше яде дървото ... Хитлер и той силно укрепваше източния фронт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
Костя Копейкин не харесва това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 1 година
добре сте дошли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още