IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна разтърси управляващата коалиция в Италия

Външният министър Луиджи ди Майо напуска партията "Пет звезди", на която преди бе лидер

09:26 | 22.06.22 г. 2
<p>
	Луиджи ди Майо (ляво) и Джузепе Конте. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Луиджи ди Майо (ляво) и Джузепе Конте. Снимка: Bloomberg

Най-голямата партия в управляващата коалиция на италианския премиер Марио Драги се разцепи във вторник, след като външният министър Луиджи ди Майо напусна групата заради отказа ѝ да подкрепи военна помощ за Украйна, съобщава Bloomberg.

Ди Майо каза пред репортери в Рим, че напуска Движение „Пет звезди“, на което преди бе лидер, и ще основе нова парламентарна група. Решението е взето след дни разговори с бившия премиер Джузепе Конте – сегашния лидер на „Пет звезди“.

Конте се противопоставя на изпращането на оръжия на Украйна, влизайки в конфликт с позицията на правителството. Драги е един от най-изявените поддръжници на страната и пътува до Киев по-рано този месец, за да изрази подкрепата си за кандидатурата на Украйна в Европейския съюз.

„Пет звезди“ имаше „задължението недвусмислено да подкрепи правителството“, каза Ди Майо. „В този исторически момент подкрепата на европейските и атлантическите ценности не може да се считат за грешка“.

Дебатът раздели както общественото мнение в Италия, така и широкото коалиционно правителство на Драги. Разривът се разшири тази седмица преди внимателно следения парламентарен дебат за позицията на Италия по войната.

Ди Майо сега планира да основе отделна парламентарна група. Поне 60 от общо 227 депутати от „Пет звезди“ ще се присъединят към него, твърди информационната агенция Ansa. Конте вместо това обмисля да напусне коалицията на Драги и да предложи подкрепата си на ад хок база, посочват запознати източници. „Пет звезди“ каза в изявление, че нямат планове да напускат правителството.

„Пет звезди“ бе на първо място в изборите в Италия през 2018 г., но оттогава насам спада драстично в социологическите проучвания. Макар че във вторник Драги се ангажира да продължи да предоставя помощ и защити санкциите на ЕС срещу Русия, 57-годишният Конте призова правителството да се фокусира върху съживяването на мирните преговори и да спре доставките на оръжие.

Слабото представяне на партията под лидерството на Конте засилва вътрешното напрежение. С позицията си по войната в Украйна Конте накърни международния имидж на Италия, „без дори да успее“ да увеличи електоралната подкрепа на партията, каза Ди Майо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
novata_ikonomika_
преди 1 година
Конте е италианския Слави Трифонов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Какво е "ад хок база"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още