IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Русия отвлича вниманието в Харков

Германският канцлер Олаг Шолц призовава за „план Маршал" за Украйна и увери Литва в подкрепа

07:05 | 23.06.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Разрушена сграда на колеж в Харков. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/SERGEY KOZLOV</em></p>

Разрушена сграда на колеж в Харков. Снимка:  EPA/SERGEY KOZLOV

Руските войски засилват атаките си срещу Харков - град с над един милион жители. Киев подозира, че те правят това, за да отвлекат вниманието от основната битка за Северодонецк. Докато лидерът на Кремъл Путин обвинява германското правителство в „антируска истерия", канцлерът Шолц обещава на Украйна подкрепа за възстановяването. Кратко описание на 119-ия ден от войната.

Хартков отново под натиск

След седмици на относително спокойствие в района на Харков Русия отново се насочи към града с над един милион жители в Северна Украйна. Руските войски са изстреляли множество ракети по града и околностите му. Според украински източници най-малко 20 души са загинали, а 16 са били ранени. Правителството в Киев изрази подозрение, че руснаците искат да обвържат украинските сили там, за да отвлекат вниманието им от основната битка в Донбас в района на град Северодонецк на изток.

„Руските сили действат срещу град Харков по същия начин, по който действаха срещу Мариупол - с цел да тероризират населението", заяви съветникът на украинския президент Олексий Арестович. „И ако те продължат да го правят, ще трябва да реагираме - например като преместим артилерията си", уточни той. „Идеята е да се създаде голям проблем, който да отвлече вниманието ни и да премести войските. Мисля, че ще има ескалация“.

Според прокурора на Харков Михайло Мартош руските сили очевидно са използвали множество ракетни установки. От вторник насам срещу града с над един милион жители се водят тежки атаки. Само през миналия месец украинските войски изтласкаха руските сили от региона. Нормалният живот в града отново бе отчасти възможен. Оттогава Русия се е съсредоточила върху Донбас в Източна Украйна.

Сепаратистите отчитат загуби

От седмици се водят ожесточени боеве, особено в Луганска област, с тежки загуби и от двете страни. Според доклад на украинския генерален щаб част от украинските войски може да се окажат в капан от руските сили в района на градовете Солоте и Хирское. Според британски експерти обаче проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се „Донецка народна република" в Източна Украйна търпят огромни загуби. По данни на Министерството на отбраната в Лондон от началото на войната войските са загубили около 55% от първоначалната си бойна сила. Украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че украинските войски постепенно изтласкват руснаците в южната част на страната в района на град Херсон.

Президентският съветник Арестович изрази опасения, че след превземането на Метьолкин руските сили могат да откъснат градовете Лисичанск и Северодонецк от контролираните от Украйна райони. „Опасността от тактическа победа на Русия е налице, но те все още не са го направили", каза той във видеоклип, публикуван онлайн.

Шолц очаква дълга ледена епоха между Берлин и Москва

Германският канцлер Олаф Шолц призова за „план Маршал" за възстановяването на разкъсваната от войната Украйна. Впечатленията от посещението му в Украйна миналата седмица му напомняли за образите на германските градове след Втората световна война.

„Както тогава, така и днес Украйна се нуждае от план „Маршал" за възстановяване", заяви политикът в правителствено изявление в Бундестага. За да се организира помощта, той искал да свика международна конференция на експерти в рамките на германското председателство на Г-7. С плана "Маршал" САЩ финансираха възстановяването на Германия и други европейски държави с много милиарди долари в периода 1948-1952 г.

Според Шолц Германия и Русия дълго време ще вървят по различни политически пътища заради войната в Украйна. „Партньорство с агресивна, империалистическа Русия под ръководството на президента Владимир Путин е немислимо в обозримо бъдеще", заяви Шолц. Същевременно той предупреди да не се правят погрешни заключения. „Би било неразумно от наша страна да денонсираме Учредителния акт на НАТО-Русия", каза той. Това само ще играе в полза на Путин и неговата пропаганда. Учредителният акт потвърждава принципите, които Путин така грубо нарушава: отказ от сила, зачитане на границите, суверенитет на независимите държави. Това трябва да се напомня на Путин отново и отново, поясни Шолц.

Москва обвини Берлин в „антируска“ истерия

Междувременно Москва обвини германското правителство, че подклажда враждебност към руснаците. Берлин застрашава „десетилетните усилия на Русия и Германия да преодолеят следвоенната вражда", заяви външното министерство в Москва по повод отбелязването на нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз. Членовете на германското правителство подхранвали антируската истерия с почти „ежедневни нападки срещу нашата страна". В момента в Германия се провеждала „антируска пропагандна кампания", обясниха още от министерството. Това е довело до „безпочвена агресия, граничеща с масова психоза" срещу руснаците и рускоговорящите в Германия.

Руска петролна рафинерия горя

Според руски източници в петролна рафинерия в Ростовска област на границата с Украйна е избухнал пожар. Никой не е бил ранен, съобщиха местните органи за гражданска защита. Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че украински дрон се е разбил в топлообменния блок на рафинерията в град Новошахтинск преди пожара, като се позова на официални източници. Над завода са забелязани общо два украински дрона, като вторият е отлетял. Според информационната агенция „Интерфакс“ пожарът вече е потушен.

Турски транспортен кораб е напуснал Мариопул

Военни представители на Русия и Турция се срещнаха за преговори в Москва във вторник по повод спора за украинския износ на зърно. Това съобщиха руското министерство на отбраната и турската държавна информационна агенция Anadolu. В резултат на това турският товарен кораб "Азов Конкорд" напусна контролираното от Русия пристанище Мариупол, казаха те. Ще последва среща между украински представители и представители на ООН, преди четирите страни да се срещнат в Турция „през следващите седмици", се казва в турския доклад, без да се посочват конкретни източници.

Блокираният износ води до опасен недостиг на доставки, особено в по-бедните страни. По руски данни в момента 70 кораба от 16 държави са блокирани в черноморските пристанища. От седмици международната общност настоява Русия да разреши износа на украинско зърно. Украйна се оплаква, че черноморските ѝ пристанища са блокирани от руския флот. И двете страни са сред най-големите производители на пшеница и играят важна роля за продоволствената сигурност в света. Шолц призова за спешно решение. „Не може да остане така, че милиони тонове да са блокирани в украински складове, въпреки че са спешно необходими в целия свят", каза той в Бундестага.

Германия обещава подкрепа за Литва

Във връзка със спора между Русия и Литва за ексклава Калининград в Балтийско море канцлерът Шолц увери източните съюзници в пълната си подкрепа: „Ще защитаваме всеки квадратен метър от територията на Алианса“. Германия нямала да се откаже от думите. От началото на войната в района на Източния съюз са разположени допълнителни войници.

От събота Литва спря железопътния транзит на някои стоки, като например строителни материали и метали, които са включени в западните списъци със санкции, през своята територия към района около бившия Кьонигсберг (сега Калининград). Русия отново остро критикува това. Ще бъдат предприети неуточнени „практически" ответни мерки, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

НАТО: Ще обявим Русия за най-значителната и пряка заплаха за нашата сигурност

Русия ще бъде определена като най-значителната и пряка заплаха за нашата сигурност, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в навечерието на предстоящата идната седмица в Мадрид среща на върха на страните от пакта. Той добави, че се предвижда обсъждането на новата стратегическа концепция на алианса, в която за първи път се обръща внимание на Китай и се отчита заплахата, която страната създава за сигурността и ценностите на отбранителния съюз. По неговите думи 80 на сто от граждантите на държавите от НАТО подкрепят повишаването на отбранителните разходи, а над 70 на сто одобряват участието на страната им в пакта.

Столтенберг съобщи, че на срещата в Мадрид ще бъдат взети решения за укрепване на съюзническите сили за отбрана, за да бъде осигурена защита на всяка педя от територията на алианса, по всяко време и от всяка заплаха. По неговите думи се очаква решение по източния фланг да бъдат разположени допълнителни сили, до числеността на бригади. Участниците ще потвърдят целта за достигане на разходите за отбрана до поне два процента от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
Не бери грижа, късно е да се попречи на доставката на старите модели въоръжения. Но няма да получите натовски - с правителство от червени под-логи, много ясно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
Разкош, П_у_т_я вече е *** дума, сега ще направим такава и от Импето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 3
redcretin
преди 1 година
Договор има, само че няма договор НАТО-*** :) Когато гнома пукне, Рашастан ще бъде разпаднат и ще го включим в НАТО на части. В тоя договор няма и 1 ред за разширяване на НАТО дотук или дотам. А какво се урежда и в момента всички виждаме - Рашастан загуби боеспособността на армията си, индустрията и се върна 30 години назад и милиони избягаха от страната щото "много хубаво" :) ПП: страдай, от лакомията си за рашки акции сега си занулен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 1 година
В началото нещата се ръководена от милиционерите от кгб, сега са наход воените и нещата взеха да им се получават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Правиш ли разлика между "цел" и "възможност"? В началото се изсилиха - сега действат много по-добре. В момента в който битката за Донбас свърши, Харкив ще може да се атакува от юг и от границата с РФ. Това няма нищо общо с първоначална атака, която се провали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
Според теб Путин ще се задоволи ли само с Донбас и с новите окупирани територии ли? Така или иначе разделението изток - запад си върви и връзките се късат. Хорат и машините са на терен - не виждам причина да спира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
А шолц по-добре да си наляга дрипите. Сам признава, че е имало договор НАТО-Русия, но се прави на ударен, че той поражда задължения и за двете страни. НАТО нарушава договора от десетилетия, разширявайки се до руските граници. Подкрепя Литва, която брутално нарушава договора с Русия, а и елементарното право. Спомнил си бил разрушените през ВСВ немски градове... а иска ли пак да ги види такива? Щото може да се уреди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Украинският генщаб и форумните кибици, мислещи се за военни експерти, чак сега загряват това, което истинските експерти повтарят от месеци: че руснаците нямат и не са имали цел да превземат Харков и Киев. Браво, дрОгари, по-добре късно, отколкото никога !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Блаженни са вярващите и Харков е техния опорен пункт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
имат много месо, но не е безкрайно... лошото е, че сега ние ще спрем да им доставяма оръжия, защото резидента ще сложи про креълско-предателско правителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още