IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eon се застъпва за разрешаване на фракинга в Германия

Ръководителят на германската енергийна компания Eon призовава за връщане към местния добив на природен газ

08:05 | 24.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Eon Леонхард Бирнбаум. <em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Eon Леонхард Бирнбаум. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Енергийните доставки на Германия за следващата зима са застрашени с оглед на все по-малкото количество природен газ от Русия. Сега главният изпълнителен директор на Eon Леонхард Бирнбаум призовава самата Германия да произвежда газ. „Трябва да си зададем въпроса: Можем ли да разработваме допълнителни находища в Германия?", каза Бирнбаум в подкаст за Wirtschaftswoche.

„Сега трябва да търсим всички решения без табута, които ще ни помогнат да подобрим положението си. Увеличаването на вътрешното производство в скромни мащаби няма да бъде решението, но е малък елемент, който също може да помогне“.

Бирнбаум е скептичен по отношение на удължаването на живота на трите атомни електроцентрали, които все още са в мрежата в Германия. „Всичко е възможно, ако сте готови да харчите пари, ако сте готови да създадете подходящи условия. Но темата е приключена". Според него местният добив на газ е част от решението: „Трябва да увеличим максимално местния добив“.

В четвъртък федералният министър на икономиката Роберт Хабек (Зелени) обяви втория етап от плана за спешни действия в Германия в областта на природния газ. Причината е драстично намалените газови потоци от Русия.

Той призова бизнеса и потребителите да ограничат потреблението на газ, когато това е възможно, защото в противен случай най-късно до следващата пролет ще се стигне до недостиг на газ.

Дебати за фракинга и ядрената енергия

На фона на надвисналата криза в снабдяването още от началото на войната в Украйна във федералната република се водят дебати за използването на форми на производство, които се смятаха за мъртви. Няколко политици от ХДС/ХСС, някои икономисти и други експерти призоваха за удължаване на експлоатационния срок на атомните електроцентрали.

Понастоящем три реактора все още са свързани към мрежата и осигуряват около шест процента от текущото електроснабдяване на страната. В края на годината те ще бъдат изключени от мрежата, както е предвидено в Закона за спиране на ядрената енергетика. Досега федералното правителство твърдеше, че удължаването на експлоатационния срок на атомните електроцентрали не е възможно.

Хабек също винаги досега е изключвал възможността за връщане към по-голям местен добив на природен газ. „Дебатът за фракинга в момента е безполезен за нас. За разработването на такива находища са необходими години, ако изобщо искате да го направите", каза министърът на събитие миналата неделя.
Въпреки че в момента в Германия все още се добива природен газ, през последните години количествата му стават все по-малки. Според Федералната асоциация за природен газ, нефт и биоенергия през 2021 г. добивът е възлизал на около 5,2 милиарда кубични метра, което е покривало само пет процента от търсенето на природен газ в страната. В началото на хилядолетието годишният обем на производството все още бе около четири пъти по-голям.

„Разработването на нови газови находища в повечето случаи вече дори не е възможно заради оценките на въздействието върху околната среда и планината от законови разрешения“. Но ситуацията на ограничено предлагане не позволява да се пренебрегне вътрешното производство, твърди Бирнбаум.

По отношение на спорния метод на фракинг мениджърът на Eon казва: „Газовите находища, които разработваме в Германия, обикновено са много по-дълбоки. Преминаването към по-голямо местно производство не означава, че трябва да правите американски тип фракинг в Германия. Това е погрешно уравнение“.

При т.нар. неконвенционален фракинг вода, смесена с химикали, се вкарва под високо налягане в шистовите скали и те се разбиват на голяма площ, за да се извлече газ или нефт.

Свободните демократи призовава за тестване на фракинга

Природозащитниците се противопоставят категорично на този метод, тъй като се опасяват, че водата ще бъде замърсена, ще възникнат земетресения или има опасност парниковият газ метан да излезе неконтролируемо в околната среда. В Германия фракингът е до голяма степен забранен, но проекти могат да бъдат одобрявани за изследователски цели.

Съвсем наскоро Свободната демократична партия предложи забраната за добив на природен газ в Германия чрез фракинг да бъде подложена на преглед на фона на енергийната криза. Либералите твърдят, че тези, които внасят газ от САЩ, не могат да бъдат против безопасното производство на газ от фракинг в Германия. Хабек отхвърля предложението. Вместо това, каза той, трябва да се съсредоточим върху бързо достъпни алтернативи, като втечнен природен газ и разширяване на възобновяемите енергийни източници.

Всъщност шумно рекламираният втечнен природен газ (LNG), от който Германия иска да внася все повече от САЩ през следващите няколко години, се добива до голяма степен с помощта на метода фракинг. Само през тази година се очаква по бреговете на Европа да пристигнат още 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ (LNG) от Северна Америка - повечето от тях добити от американски съоръжения за фракинг.

Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Борката
преди 3 месеца
:lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 3 месеца
Точно така! Фракинг, нюклиър, въглища, дЪрва ако требва...! ;) :lol: Ама и дървата са в Сибир, както каза пу . . Да нараним раша, като си отрежем тик вата! Тя и без това само ни пречи с тая зелена плесен вместо мозък вътре... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още