IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спрените доставки на "Газпром" насърчават проучванията за газ край Добрич

Потенциалът е добър, коментират от компанията, която притежава лиценз за проучване в блок "Вранино"

15:25 | 03.05.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Канадската Trillion Energy съобщи за подновяване на проучванията за природен газ и петрол край Добрич. От компанията съобщават на страницата си, че цените на газа растат в последните месеци, а отказът на "Газпром" да доставя суровина ще доведе до нов скок. Затова и активират отново своя проект за проучване за петрол и газ в блока "Вранино" в Добруджа.

С решение на Министерския съвет от октомври 2010 г. Trillion Energy, тогава оперираща под името Park Place Energy, получи лиценз за проучване за петрол и природен газ в региона. Базираната в Британска Колумбия компания има активи в петролния и газовия сектор на Турция и България.

От Trillion Energy поясняват още, че през 2014 г. са наели независима компания - нидерландската Sewell & Associates, която да анализира блока. Данните за потенциала на находището са оптимистични и плановете сега са за изграждането на пет нови сондажа. Работата по тях ще започне през юли 2022 г.

Компанията допълва, че през април са водени множество разговори с българските власти, за да бъде даден старт на изпълнението на записаното в лиценза за проучване.

Според първоначалните оценки на Trillion Energy в блока има находища на въглищен газ етан, конвенционален газ и шистов газ.

В България има мораторум за добив и проучвания на шистов газ, а според много анализатори този мораторуим пречи и на добиването на конвенционален газ, както и дори за проучвания за наличието на газ или петрол. Заради високите цени на изкопаемите горива в последните месеци експерти призоваха за отмяната на този мораториум като част от стратегия за енергийната сигурност на България.

Опасенията на еколозите са свързани основно с използваните вещества при метода фракинг за извличането на шистов газ, които могат да бъдат опасни за околната среда. На много места по света пък добивът на газ, не само шистов, се замразява заради сеизмичната активност. По тази причина например Нидерландия спира добива в най-голямото европейско находище - Гронинген.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Супер, хем ще си затрием житницата на България, хем ще си купуваме руски природен газ чрез 10 посредници и с горница от поне 30%. И кокорчовците ще напращят като кърлежи. Досега внасяхме домати, чесън, краставици, моркови, зеле, праз и какво ли не. Сега ще внасяме и пшеница. Бълха ни ухапала. И без това сме на опашката на европата. Нали трябва да стигнем Сомалия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
еми то едно жито остана да се сее в България , що да не отровят Добруджа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
julian12
преди 1 година
Точно това й трябва на България - да си отрови най-плодородната земя с шистова газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
Shadow1
преди 1 година
Добре дошъл си да започнеш проучване за газ, да откриеш потенциален парцел и да кандидатстваш за лиценз и да започнеш да добиваш. Аз ще те подкрепя напълно ако стигнеш до частта с добива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Valentin13
преди 1 година
ихааа, това е чутовен сблъсък на идеи - Зелената религия срещу Русофобската религия!а рублата гледам.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Ние наглосаксите забранихме науката логика в ЕС. Поне от Грета Тумберг се засрамете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
ing5rov
преди 1 година
айдеее дънди прешъс-2 ... бедните и глупавите ше ги *** отново ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
Petar2015
преди 1 година
Българите не могат ли да сондират, та си даваме лиценза на чужденци? И сега заради политическо късогледство (отказа от руски газ) ще вдигнем мораториума за шистов газ и ще си отровим земята (плюс подпочвените води) в Добруджа. Каквото българинът сам си причини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Само, че "Гронинген" няма да се спира :-) поне засега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още