IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги е решен да подаде оставка

Оставката на Драги би хвърлила Италия в смут, точно когато Европа се бори с енергийна криза и заради назряващата вероятност от рецесия

16:18 | 16.07.22 г. 5
<p>
	Премиерът на Италия Марио Драги. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Премиерът на Италия Марио Драги. Снимка: Bloomberg LP

Марио Драги е решен отново да подаде оставка като министър-председател на Италия през следващата седмица, тъй като няма подкрепата на всички партии в своя разцепен съюз, според запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Италианският президент Серджо Матарела отхвърли оставката на Драги в четвъртък, като го призова да се опита да засили подкрепата сред своите парламентарни съюзници.

Драги предложи да се оттегли, след като втората по големина партия в неговата управляваща коалиция, Движението "Пет звезди" на Джузепе Конте, ефективно се въздържа при вот на доверие в Сената.

Драги не желае да преразгледа решението си да напусне правителството и се очаква да потвърди позицията си пред депутатите в Рим в сряда, казват приближени, пожелали анонимност.

Говорител от кабинета на премиера на Италия е отказал коментар.

Лидерите на Движение „Пет звезди“ ще се срещнат в събота, за да решат как да продължат напред през следващите дни, според съобщения в италианските медии.

Оставката на Драги би хвърлила Италия в смут, точно когато Европа се бори с енергийна криза, подклаждана от войната на Русия в Украйна. Несигурността идва и в труден момент за еврозоната заради назряващата вероятност от рецесия.

Реакцията на пазара на сътресенията в Италия досега беше относително приглушена, тъй като инвеститорите изглеждаха убедени, че разрушителни резултати като предсрочни избори остават относително малко вероятни.

Откакто беше назначен от Матарела да ръководи Италия през пандемията в началото на 2021 г., Драги каза, че ще остане на поста само ако има подкрепата на всички партии в управляващата коалиция. Той повтори същата линия през последните седмици, когато напрежението между него и Конте нарасна. Конте критикува отговора на Драги на икономическата криза и също така се противопоставя на доставките на оръжия от Италия за Украйна.

Ако Матарела свика нови избори, гласуването трябва да се проведе в рамките на 70 дни. Въз основа на настоящите социологически проучвания дясноцентристката коалиция, водена от „Братя на Италия“ на Джорджия Мелони, би спечелила, ако нейните членове се държат заедно. Това може да включва обвързване с Лига на Матео Салвини, който заплаши да се откаже от коалицията с Драги.

Политическият пейзаж обаче се променя и е възможно нито една група да не постигне мнозинство.

Въпреки че Конте предизвика настоящата ситуация, той ще трябва да реши дали е в интерес на неговата партия да има предсрочни избори. Популярността на Движение „Пет звезди“ спадна рязко, откакто влезе в правителството, и партията се очертава да изгуби места в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
гевендии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
иде парният валяк ... ше се търсят нови политически *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Джонсенюк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Който лично се е здрависал със Зеленски лично - вече дава фира. Аз, почетния казак Борис Донсенюк ли да ви го разправям?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Много оставки взеха да подават старите хиени, да не би като потопиха кораба да бързат за места в спасителната лодка преди да се усети крена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още