IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Италия намери баланс под ръководството на Драги

Страната отчита поредица положителни данни през последните няколко месеца въпреки енергийните ценови шокове

19:45 | 15.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ако Марио Драги напусне премиерския пост на Италия през следващите дни, той ще си тръгне с високо вдигната глава - поне от икономическа гледна точка, пише Bloomberg. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната вероятно е нараснал с 0,5% през второто тримесечие, съобщи централната банка на страната в петък. Подобен резултат би надхвърлил повечето прогнози и би могъл да засенчи останалите държави в еврозоната, въз основа на прогнозите на Европейския съюз (ЕС).

Това би се пренесло в поредица от доклади с положителни данни, свързани с управлението на Драги. Данните за БВП на Италия през първото тримесечие бяха преразгледани в посока нагоре спрямо първоначалното свиване, докато промишленото производство нараства в четири последователни месеца.

Вълната от добри новини е още по-забележителна на фона на исторически високите цени на енергията и продължаващите негативни последици от инвазията на Русия в Украйна. Това също така контрастира с политическия фон и възникналата коалиционна криза в Италия, която може да сложи край на мандата на бившия ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Италия Италия

Италианският президент Серджо Матарела отхвърли оставката на Драги, след като депутати от движението "Пет звезди" - формално част от правителството на Драги - напуснаха Сената при ключово гласуване по-рано тази седмица. Очаква се премиерът да говори пред парламента през следващите дни.

Досега Драги, който оглавява правителство от февруари 2021 г., успя да преведе Италия през последните месеци с трудно фискално балансиране. Той похарчи 33 милиарда евро, за да защити домакинствата и бизнеса от скока при цените на енергията, като същевременно държи под контрол огромния дълг на страната.

Според Италианската централна банка – която Драги също ръководи от 2006 до 2011 г. – икономиката на страната ще нарасне с 3,2% тази година и трябва да се разшири, дори ако Русия спре доставките на газ.

Това може да предостави на бъдещите правителства по-голяма свобода за действие относно разходите за защита на страната от енергийни шокове без да се подклажда инфлационния огън.

Самият Драги е оптимист. „Икономиката върви добре“, заяви той по-рано тази седмица в Рим, добавяйки: "Но нека не се чувстваме много комфортно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Колко е дългът на Италия, какъв е процентът бедно население и защо в Неапол щяха да разкъсат драгинко направо на улицата? Той и абе уж стабилизира джадаите и накрая умря гpъмнaт, щото нямаше смелост дори да се самоокълца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още