IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС замрази руски активи за 14 млрд. евро

Общността обмисля актуализация на списъка с престъпления, добавяйки и нарушение на санкционните режими, като основание за замразяване на средства

17:33 | 17.07.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

По силата на санкциите заради войната в Украйна ЕС замрази руски активи на стойност 13,9 млрд. евро, съобщава Bloomberg. Само шест държави - Австрия, Белгия, Люксембург, Германия, Франция и Ирландия, са блокирали активи за 12,7 млрд. евро. Някои от страните от общността въобще не са предприели някакви мерки за руските активи, коментира комисаря по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс.

"Само шест държави свършиха своята работа", посочва той в интервю.

В края на миналата седмица ЕК представи нов пакет със санкции срещу Москва, като основната част от мерките са свързани със затягането на пропуски от предишните пакети. Общността работи и по даване на по-голяма власт на страните от ЕС да замразяват активи, разширявайки списъка с криминални престъпления, които позволяват това. Очакванията са, че към корупцията и пране на пари ще бъдат добавени и дейности по нарушаване на санкционните режими.

Рейндерс се надява при тези промени в правилата държавите от общността не просто да замразяват, но и да могат да конфискуват такива активи. За да стане това, трябва да има връзка между престъплението и притежаването на средствата, допълва още комисарят.

Вероятно тези правила ще бъдат публикувани през октомври, след като Европейския парламент изрази своята подкрепа за тях.

Замразените руски активи се сочат като един от източниците за финансиране на дейностите по възстановяване на Украйна след края на военния конфликт. В началото на юли Киев представи по време на донорска конференция в Лугано план на стойност 750 млрд. долара, който включва не само изграждане на разрушената инфраструктура, но и реформи, които да помогнат на страната в нейната европейска интеграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
хахаха, глууупаво дете, сащ не участва в тази война... и по добре за вас, защото ако участваха щеше да ви попилеят за седмица... иначе виждам как напредвате, за 5 месеца превзехте 5 села, при 10-20 по силна (на хартия) армия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Ти вярно си кyх. И то страшно много. Войната я загуби САЩ... и това вече и слепите го виждат. Чучулото узурпатор го гонят като мрсно пце от всяка една свободна страна. ЕС никой не го брои за жив. Стигнаха до пладнешки грабежи. Вече никой няма да им повери парите си.Тия 14 МБ са нищо, пред пълния срив на репутацията на т.нар. "запад". Ако говориш за горещата част от войната - там същата работа. Укpoпската пaплач си счупва краката да бяга, руснаците не могат ги стигна - както са тръгнали, ще спрат на полската граница !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
оххх, дали ще получиш шок когато се върнеш в реалноста и осъзнаеш, че войната е загубихте... и то катастрофално,а последствията за русия ще са жестоки... Което е хубаво за нас като държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 1 година
Какъв жален вой на *** се надигна хахахаха :) Занулени ***, туй дирехте - е, намерихте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Всичко поприключи в белият свят за денацификаторите , нежелани като присъствие на всяко едно ниво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Общността обмисля актуализация на списъка с престъпления, добавяйки и нарушение на санкционните режими, като основание за замразяване на средства === Sic transit gloria mundi.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Самият факт, че комисар по ПРАВОСЪДИЕТО призовава за КРАЖБА на чужда собственост, е повече от фрапиращ... и то точно в тоя момент. Вместо да си отворят дзъркелите пред фактите: провал на украйна във войната и още по-зрелищен провал във външната политика на т.нар. "запад" (очевидно нови и нови страни се присъединяват към блокът на Русия - а към "западът": никой), тия продължават с безобразията си !!! Имам чувството, че управляващите ЕС живеят в някакво паралелно измерение. Какво ще възстановявате, бе - като пострадалите от войната региони няма да са в украйна... ако ИЗОБЩО остане да съществува на картата на света такова нещо като украйна? Накрая тия 13 МБ Русия ще си ги вземе в десеторен размер, като междувременно ще ви разори чрез високи цени на суровини и енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още