IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Нешков: РСМ публикува различен протокол с тълкуване на исторически събития

Случилото се в Скопие отвори очите на нашите партньори в ЕС, смята журналистът

12:30 | 18.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Л. Нешков: РСМ публикува различен протокол с тълкуване на исторически събития

„Страната ни ще прави това, което прави в продължение на 30 години – да съдейства на РСМ за по-бързата ѝ евроинтеграция. Протоколът е част от Договора за добросъседство. Той е част от френския пакет, посочи журналистът и напомни, че за пет години, до момента е имало само две срещи на междуправителствените комисии.

Според него това показва, че случилото се през последните две години е било неизбежно – България да отложи началото на преговорите на РСМ с ЕС.

Любчо Нешков смята, че РСМ е изправена пред сериозни изпитания и трябва да реши проблеми, които е отлагала във времето. Той е на мнение, че страната е загубила 30 години в спорове и фалшифициране на международни документи.

"Не може официалната държавна идеология да се основава върху омразата срещу съседен народ като българския. Случилото се в Скопие отвори очите на нашите партньори в ЕС. Проблемът между РСМ и България не е фундаментален за ЕС и не му обръщаха много внимание. Този път с очите си видяха и с ушите си чуха каква е тази идеология. Тя е антиевропейска, не само антибългарска", категоричен е журналистът.

Нешков анализира и събитията при подписването на двустранния протокол в София и реакциите в Скопие. "Ако имаше народен гняв и бунт, тогава в деня на подписването трябваше да има поне 100 хиляди души. Автобусите намаляха, предполагам, че и парите са изразходвани", каза още журналистът.

Нешков попита нормално ли е да има „мощна делегация от РСМ“ в България и тя да не се включи в съвместната пресконференция. По думите му това е бягство от действителността.

"Не може да манипулирате македонското общество, че има ново предложение и вчера да казвате, че в този протокол са спечелили три точки, а България - една. Не сме на футболен мач и не сме част от някакви агитки, за да правим евтина пропаганда", заяви Нешков.

Според него Македония е имала по-добър вариант – властите в София и Скопие да се договорят. „Сега ще трябва да се отчитат в Брюксел, където отново българският глас е решаващ, след като минат всички процедури. Ние не претендираме за вписване в Конституцията на малцинство, а за оцелелите от жестокия геноцид", коментира журналистът.

Той е убеден, че сближаването между България и РСМ е неизбежно и нормалните отношения нямат алтернатива.

Ще продължи ли политическият елит на РСМ със създаване на антибългарски настроения? Ще се стигне ли до вписване на българите в Конституцията на РСМ? Има ли отстъпление от българска страна по отношение на езика? Колко ще е дълъг пътят на РСМ и Албания към ЕС? Какво може да спъне западната ни съседна страна в европейската интеграция?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още