IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС официално стартира преговори за членство със Северна Македония и Албания

Първата стъпка е да се направи преглед на достиженията на правото на ЕС в двете страни

14:45 | 19.07.22 г.
<p>
	От ляво надясно: премиерът на Чехия Петр Фиала, премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, премиерът на Албания Еди Рама, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: пресслужба на Европейската комисия</em></p>

От ляво надясно: премиерът на Чехия Петр Фиала, премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, премиерът на Албания Еди Рама, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: пресслужба на Европейската комисия

Европейският съюз (ЕС) официално стартира преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към блока.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен определи момента като „исторически“.

„Днес Албания и Северна Македония започват преговорите за присъединяване към Европейския съюз. … Това е вашият успех и успехът на вашите граждани“, коментира тя в приветствие към премиерите на Северна Македония и Албания Димитър Ковачевски и Еди Рама и премиерът на Чехия, която е ротационен председател на ЕС, Петр Фиала.

Фон дер Лайен заяви, че Комисията и преговорните екипи от Албания и Северна Македония ще започнат работа. Първата стъпка е да се направи преглед на достиженията на правото на ЕС.

Председателят на ЕК обясни също така, че Албания сега ще се присъедини към Механизма за гражданска защита на ЕС. Това ще повиши устойчивостта на Албания на природни бедствия. Северна Македония пък много скоро ще договори споразумение за европейската гранична агенция Фронтекс. Агенцията след това ще разположи персонал в страната.

Урсула фон дер Лайен изтъкна, че с напредъка на преговорите ще се натрупват и ползи за двете страни. „Ще има тласък на инвестициите. Ще има подобрени търговски връзки. Ще има по-тясно сътрудничество в ключови области, като например енергетиката или транспорта. Ще увеличите максимално използването и въздействието на финансирането от ЕС. Това означава нови работни места, нови бизнес възможности“, коментира тя в приветствието си.

След като македонският парламент гласува в събота в подкрепа на компромис по дългогодишния спор с България, Северна Македония и Албания получиха зелена светлина от блока за официално започване на преговори за присъединяване.

Страните от Западните Балкани обаче трябва да изминат дълъг път, преди да се присъединят официално към Съюза, пише Politico.eu.

Остават и някои препятствия. Съгласно споразумението, което парламентът на Северна Македония гласува в събота и което предизвика протести в страната, Скопие се ангажира да промени конституцията си, за да признае българското малцинство в страната. Северна Македония също така трябва да въведе мерки за защита на правата на малцинствата и да се справи с езика на омразата.

Конституционните промени в Северна Македония изискват мнозинство от две трети в парламента. Опозиционните депутати многократно заявяват, че няма да подкрепят промените.

Ветото на България върху присъединяването на Северна Македония имаше по-широки последици, тъй като спря присъединителния процес и на Албания, защото ЕС третира двете страни в пакет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още