IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Северна Македония подписаха протокол по Договора за добросъседство

Съдържанието на документа обаче към момента не е публично

12:24 | 17.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Теодора Генчовска. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Теодора Генчовска. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България и Република Северна Македония подписаха днес в София двустранния протокол, който е част от преговорната рамка за европейското членство на югозападната ни съседка. Той беше подписан в МВнР от външните министри на двете страни Теодора Генчовска (в оставка) и Буяр Османи, ден след като парламентът на Северна Македония прие така нареченото "френско предложение", предаде БНР.

Днес (17 юли) се проведе второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия, по време на което беше направен преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и бяха договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период, допълва БТА.

Това е вторият протокол, подписан между двете страни. Първият протокол от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония е подписан на 10 юни 2019 година в София. Оттогава досега комисията не е имала заседания.

БНР отбелязва, че съдържанието на този протокол няма да бъде разпространено сега. Очаква се това да се случи в следващите дни, вероятно след утрешното заседание на постоянните представители в ЕС в Брюксел.

Това, което се знае за документа, е че той съдържа поне 10 страници и в него фигурират конкретни мерки и срокове, най-вече изчистване на историческите спорове между София и Скопие. Договорености в историческата комисия има за св. Наум, св. Климент, св. св. Кирил и Методий, цар Самуил, до една година трябва да бъде постигнато съгласие за периода през Средновековието, трябва да има общи чествания на исторически личности и събития.

През 2024 година трябва да бъдат съгласувани учебните програми отново, след като комисията по историческите въпроси се произнесе, българите да бъдат вписани в Конституцията на Република Северна Македония, да има реабилитация на жертвите на режима на Югославия и отваряне на архива на тайните служби.

"В днешната среща, изключително полезна, беше отчетен прогресът във всички секторни групи, които са 5 на брой. Това, което трябва да се направи оттук насетне е на база на постигнатите споразумения, договорености, е вече те да бъдат претворени на практика, което е изключително сериозен ангажимент и на двете държави", коментира Теодора Генчовска.

България е държавата, която най-силно подкрепя евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания, допълни още тя след подписването на протокола.

Нейният колега Буяр Османи обяви, че Скопие разчита на България за подкрепа и изрази надежда, че се отваря нова глава в отношенията между двете страни.

Съгласно чл. 12 от Договора за добросъседство от 2017 година съвместната междуправителствена комисия провежда редовни срещи един път годишно с цел преглед на ефективното му прилагане, приемане на мерки за подобряване на двустранното сътрудничество, както и решаване на възникнали по време на изпълнението на Договора въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Че какво от предните доковори наследниците на Ал. Македонски ИЗПЪЛНИХА?! Какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още