IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги е готов да оглави нов кабинет

Инвеститорите реагираха с изкупуване на италиански дълг, което доведе до понижаване на 10-годишната доходност

12:03 | 20.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Италианският министър-председател Марио Драги заяви, че е готов да възстанови управляващата си коалиция и че подкрепата от последните няколко дни не може да бъде пренебрегната.

Думите на Драги пред Сената сигнализираха за облекчаване на правителствената криза, която се разрази през последната седмица и заплашваше да хвърли страната в смут, предава Bloomberg. 

Миналата седмица акциите и облигациите се сринаха, след като Драги заяви, че иска да подаде оставка, защото няма подкрепата на партиите в коалицията си, особено на Движение „Пет звезди" на Джузепе Конте. Две дясноцентристки групи – „Лигата“ на Матео Салвини и „Форца Италия“ на Силвио Берлускони - заявиха през уикенда, че са готови да напуснат правителството, което усложни намирането на решение.

В първата част на речта си пред Сената Драги заяви, че миналата година е бил помолен да създаде правителство, което да се справи с пандемията, както и с извънредни икономически и социални ситуации. Широката подкрепа от всички основни партии, с изключение на една, е позволило на неговото правителство да действа бързо и да одобри реформите.

„Смятам, че министър-председател, който никога не се е изправял пред избирателите, се нуждае от възможно най-широка подкрепа в парламента", каза Драги.

В знак на оптимизъм преди речта на Драги инвеститорите изкупуваха италиански дълг, което доведе до понижаване на 10-годишната доходност, докато германският му аналог се повиши, намалявайки спреда между двойката под 200 базисни пункта за първи път от една седмица.

Драги ще говори два пъти днес - при откриването на сесията на Сената и след това около 17:00 ч. Местно време, когато ще отговори на дебатите на законодателите по неговата реч.

Премиерът може да използва основната си реч само за да изложи резултатите, постигнати от неговото правителство, търканията, довели до кризата, и какви реформи остават за провеждане. Мнозина очакваха той да изчака, докато изслуша реакциите на коалиционните партии на работния си план, преди да изясни намеренията си, но очевидно още сутринта той обяви, че е готов да остане на поста си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 1 година
ти даже на малкия пръст не можеш да стъпиш на тая жена... ама тръгнал нашия панелен плъф да се пъчи, жалкарр! хахахахах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Абе, тоя италианците щяха да го разкъсат на парчета направо на улицата - той пак се бута да управлява... явно наистина някой народ в ЕС трябва да хване премиерчето си и да го утpепе по някакъв неописуемо мъчителен начин, за да послужи за назидание на другите... облози кой ще е първата жертвичка? Аз нз кой - ама най ми се ще да спипат урсулата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още