IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги спечели вот на доверие, но това няма да предотврати предсрочни избори в Италия

Три ключови за управлението партии не бойкотираха вота в Сената

23:05 | 20.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Премиерът на Италия Марио Драги спечели вот на доверие в Сената в сряда, но това едва ли ще предотврати предсрочните избори.

Въпреки призивите му за единство, законодателите от три партии бойкотираха вота: Движение „Пет звезди“, дясноцентристката партия Forza Italia и крайнодясната Лига, предава Ройтерс. Така във вота участваха много малко сенатори, като 95 подкрепиха премиера, а 38 гласуваха против него.

Министърът на външните работи на Италия Луиджи ди Майо коментира в туит, че събитията са „черна страница за Италия“. Бившият премиер Енрико Лета определи резултатите от вота като „лудост“. „В този ден на лудост парламентът решава да тръгне срещу Италия“, написа той в Twitter.

По-рано в сряда Драги поиска от депутатите да подкрепят коалиционното правителство в опит да избегне свикването на предсрочни избори. „Нуждаем се от нов пакт на доверие, искрен и конкретен, като този, който досега ни позволяваше да променим страната към по-добро“, коментира той.

„Ако все още искаме да останем заедно, единственият начин е да възстановим този пакт (на национално единство) със смелост, алтруизъм, доверие“, добави бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Друг бивш премиер, Матео Ренци, благодари на Драги за усилията му. „Както казах в Сената, от утре вече нищо няма да бъде същото“, коментира Ренци.

Европейският комисар по икономичестите въпроси и бивш премиер на Италия Паоло Джентилони писа в Twitter, че "безотговорният" ход срещу Драги може да доведе до "перфектна буря" за страната. Според него за Италия "предстоят трудни месеци".

Миналата седмица Драги подаде оставка, след като Движение „Пет звезди“ - най-голямата партия в коалиционното правителство на страната, оттегли подкрепата си в парламентарния вот на доверие заради пакет от законодателни промени, предназначен да се справи с кризата с разходите за живот в Италия.

Драги след това каза, че няма да ръководи правителство, в което участват представители на Движение „Пет звезди“.

Оставката на Драги обаче беше отхвърлена от италианския президент Серджо Матарела, който го призова да остане и да намери решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
щото късия гном смее да излезе по улиците без охрана, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Да излезе и да се разходи по улиците без охрана. Ако след един час се върне без да са го набили (най-малкото), можем да приемем, че наистина има вот на доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още