IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли Япония следващата цел на Китай, ако падне Тайван?

САЩ лавират според ситуацията в региона, но демонстрират сила, посочи политологът Мартин Табаков

14:38 | 04.08.22 г. 3

Той напомни, че САЩ също не признават Тайван за независима държава, като политиката на Вашингтон в случая се базира на принципа на „стратегическа неопределеност“. Според политолога тази политика възпира Тайпе от самостоятелни действия, които могат да вкарат САЩ в конфликт с Китай, като същевременно дава достатъчно гаранции на Тайван срещу китайска военна агресия.

Според него това създава „много голяма сивота каква е американската позиция в стратегически план“ по отношение на този остров.

"САЩ казват: "Ние признаваме, че от двете страни на Тайванския проток има една и съща държава", но това не означава, че американците признават, че автократичният комунистически режим на Пекин е легитимен представител на демократичния режим в Тайван. Много е объркано, но е целенасочено, за да могат американците да лавират според ситуацията", анализира ситуацията Мартин Табаков.

Той потвърди, че Япония се опасява, че ако на Пекин се разреши да навлезе в Тайван, следващите му цели могат да бъдат японските острови Окинава. „В САЩ, от своя страна, черпят от идеите на имперска Япония от миналото и възприемат веригата острови от Япония до Малайзия като първа възпираща линия срещу Китай“, посочи политологът.

Табаков смята, че от стратегическа гледна точка това обуславя важността на Тайван. „От десетилетия китайската експанзия се опитва да скъса тази верига – чрез милитаризацията на Южнокитайско море и строенето на изкуствени острови. Това вкарва Китай в изключително сериозни дипломатически проблеми на практика с всички нейни съседи“, поясни политологът и допълни, че Южнокитайско море е важно не само заради риболова и петролните залежи, но и заради огромната търговия, която преминава през региона.

Табаков е убеден, че Китай наблюдава реакцията на нахлуването на Русия в Украйна, за да прецизира намеренията си спрямо Тайван.

"Преди инвазията в Украйна американците не очакваха Пекин да превземе Тайван до поне пет-осем години. Това би предизвикало евентуално военен конфликт със САЩ, а Пекин няма нужда от това, защото времето така или иначе работи за него, тъй като икономиката му догонва тази на САЩ, обясни Табаков. – Въпреки че Китай догонва САЩ и във военно отношение, политическата философия на страната е за печелене на време и избягване на рискове още от времето на Мао.“

Политологът отбеляза, че Си Дзинпин радикализира китайския проект и го направи по-агресивен. Той напомни, че по отношение на Тайван това се изяви в многократно нарушаване на въздушното пространство на Тайпе, а вече и на териториалните му води.

Какво означава, че ударът с американския дрон, който уби с ракета лидера на "Ал-Кайда" Айман ал Зауахири в къща в Кабул, е направен от ЦРУ, а не от Пентагона? Защо не приключва войната между Русия и Украйна? Компромис от страна на Путин ли е сделката за зърно от Украйна? Какъв е отзвукът след визитата на Нанси Пелоси? Защо Ердоган накара Путин да чака на срещата Турция-Русия-Иран? Какво се договориха трите държави в Астана? Какво ще се случва в Сирия, кое присъствие е по-силно – руското или иранското? Турция или Русия стоят зад подновеното напрежение между Сърбия, Косово и Босна може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
ПИЧ
преди 1 година
Няма да стане Япония следваща след Тайван цел на Китай. Както и след Украйна няма да има друга цел на Русия (източна европа или други(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Даа "демократичния режим в Тайван" подкрепян от нас. Няма ли да наложим и ние накакви санкции, за да подкрепим демократичния режим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
поредния празнодумец и интервю в стил гимнастика за устата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още