IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция продава газовата и електрическата си компания и телекома ОТЕ

Гръцкото правителство очаква от приватизация тази година да влязат в хазната поне 2,5 млрд. евро

12:31 | 25.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гърция продава газовата и електрическата си компания и телекома ОТЕ

Правителството в Атина се очаква да одобри широка приватизационна програма, която ще включва масирана разпродажба на държавни активи, пише гръцкият вестник „Вима. Сред подлежащите на приватизация са Организацията за прогнози на резултати от футболните срещи и залагания, телекомът ОТЕ, националната електрическата компания ДЕИ, газовата компания ДЕПА, Аграрната банка и атинското летище „Елефтериос Венизелос.

Драматични решения се очакват и за затъналата в дългове компания на гръцките железници ОСЕ, според гръцкия вестник.

Във връзка с това „Вима коментира, че представители на инвестиционни къщи, оръжейни търговци, брокери и предприемачи са в Атина и като истински „лешояди очакват офертите на правителството.

Китайци, араби, либийци, катарци, ливанци и други представители на бизнеса оглеждат пазара, за да се намесят. Германците също се опитват да се домогнат, а плановете им целят да изкупят и останалите дялове от телекома ОТЕ, да разширят договора за атинското летище, да засилят влиянието на германския туроператор TUI и не на последно място - да купят гръцката авиационна промишленост ЕАВ, за да си осигурят достъп до бъдещи доставки на европейските изтребители „Еврофайтър“, пише гръцкият вестник.

Според публикации в местния печат, гръцкото правителство очаква от приватизация тази година да влязат в хазната поне 2,5 млрд. евро.

Кабинетът се стреми да се възползва от възникналия позитивен климат на пазарите, след като бе задействан механизъм за предоставяне на заеми на Гърция от ЕС и Международния валутен фонд за срок от три години в размер на 110 млрд. евро за преодоляване на финансовата й криза, коментират гръцки медии, цитирани от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nice Man
преди 13 години
Къде го видяха този позитивен климат на пазарите, аз виждам голям негативизъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още