IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към Гърция се връща, облигациите й отново са желани от инвеститорите

Цената, при която правителството на страната се финансира, се понижи при днешния аукцион

19:02 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Интересът към Гърция се връща, облигациите й отново са желани от инвеститорите

Гърция привлече капита от международните пазари, пласирайки успешно облигационна емисия на стойност 1,17 млрд. евро. Срокът на продадените облигации е шестмесечен, а постигнатата доходност е 4,54 на сто, съобщава Financial Times.

При предишния аукцион за подобни облигации Гърция трябваше да предложи доходност от 4,82 на сто. Добра новина е и това, че правителството е реализирало по-голям от предвидения обем, като предварителните очаквания са били за емисия в размер на 900 млн. евро.

„Наблюдавахме спад на доходността, което е доста позитивен сигнал”, заявява за вестника Петрос Христодулу, мениджър по емисиите на гръцкото правителство. „Искаме да се движим с малки стъпки и да избягваме волатилността”, посочва той уточнявайки, че страната няма да емитира 12-месечни облигации преди изискуемата от пазара доходност да падне под 4 на сто.

През последните дни доверието към Гърция се повиши, което се дължи основно на коментарите на шефа на Международния валутен фонд Доминик-Строс Кан. Той обяви, че фондът е готов да удължи срока на кредитите за страната, намеквайки, че и страните от еврозоната са готови да сторят същото.

За момента анализаторите се съмняват дали Гърция би могла да постигне успех с пласирането на по-дългосрочни облигации заради високите премии, които изисква пазара. Причината за това е значителната неясното относно способностите на правителството да извърши необходимите реформи, които да гарантират коригиране на бюджетните дисбаланси.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още