IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Литва се забавя рязко

Спадът в селското стопанство и строителството намалява темповете на ръст на БВП на Латвия до 0,1% на тримесечна и 1,1% на годишна база през третото тримесечие

12:22 | 28.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият растеж на Литва се забавя рязко

Икономиката на Литва превключи рязко на по-ниска скорост през третото тримесечие, което се дължи на спада в селското стопанство и строителния сектор, предаде Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на прибалтийската икономика се е повишил от 0,6% на годишна база в сравнение с отчетения през второто тримесечие годишен ръст от 1,1 на сто.

Това се оказа значително по-малко от очакваното от икономисти увеличение от 1,9% на годишна база.

В сравнение с второто тримесечие тримесечие, икономиката на Литва нараства с минималните 0,1 на сто.

Спадът в селското стопанство, което е източник на 7% от БВП на страната за третото тримесечие на 2009 година, свиването на активността в строителния сектор и търговията на дребно, неутрализират растежа в промишленото производство, сектора на услугите и износа.

Обемът на промишленото производство, което представлява около 20% от икономиката на Литва, расте с близо 8% през третото тримесечие в сравнение с 4,5% ръст за предходните три месеца.

Икономиката на Литва се сви с 14,5% през 2009 г., което бе вторият най-силен спад сред страните в ЕС с изключение на Латвия, където БВП намаля още по-драстично с 18 на сто.

И двете страни пострадаха от спукването на балона в кредитния и жилищния сектор, който се подхранен от свръхкредитирането на скандинавските банки в региона.

Икономическият растеж на Литва за второто тримесечие на годината бе коригиран рязко надолу до 0,5% на тримесечна база в сравнение с първоначално обявените 3,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още