IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония помоли МВФ за кредитна линия от 400 млн. евро

Правителството на страната иска да има финансов буфер, в случай че не може да разчита на финансовите пазари

09:39 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Македония помоли МВФ за кредитна линия от 400 млн. евро

Македония е първата държава, която е заявила желание да се възползва от програмата на Международния валутен фонд за превантивно предоставяне на кредитна линия, съобщи Bloomberg. Целта на този инструмент е осигуряване на финансиране без ангажимент за неговото използване, уточнява агенцията.

Македония е поискала кредитна линия в размер на 400 млн. евро, като е възможно тя да бъде увеличена до 480 млн. евро, се казва в съобщение на МВФ.

„Македония провежда адекватна икономическа политика“, обяви управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан. Той е заявил, че ще се търси бързо одобрение на искането на държавата.

Превантивната кредитна линия е инструмент, създаден през август тази година. Възползвайки се от нея, страните не са длъжни да използват отпуснатия им финансов ресурс, освен ако не се стигне до силно влошаване на условията на международния пазар, обясняват от фонда.

Към момента Македония има кредитен рейтинг ВВ+, което е една степен под считаните за инвестиционни нива. През октомври агенцията повиши перспективата пред рейтинга до стабилна. Като аргумент за това бе посочена намалената зависимост от външно финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още