IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължиха присъдата на Михаил Ходорковски до 2017 г.

Присъдата срещу бившия петролен магнат вероятно ще предизвика нови обвинения срещу Русия за прилагане на избирателно правосъдие

19:38 | 30.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Удължиха присъдата на Михаил Ходорковски до 2017 г.

Присъдата на бившия собственик на петролната компания Юкос Михаил Ходорковски беше удължена от руски съд до 2017 г., след като той беше признат за виновен в кражба и пране на пари, предаде Ройтерс.

Съдията по делото е постановил, че Ходорковски трябва да излежи общо 14 години в затвор, включително сегашната му присъда от 8 години, считано от деня на арестуването му през октомври 2003 г.

Според адвокатите на Ходорковски присъдата е наложена под натиска на премиера Владимир Путин. Бившият петролен магнат отрича обвиненията срещу него, а според поддръжниците му присъдата му прави за смях обещанията на президента Дмитрий Медведев да подобри правосъдната система в страната.

Сегашната присъда вероятно ще предизвика нови обвинения срещу Русия за прилагане на избирателно правосъдие и може да обтегне отношенията на страната със САЩ и ЕС, споре които присъдата повдига въпроси за нарушаването на човешките права в Русия.

Първоначалните обвинения срещу Ходорковски и съдружника му Платон Лебедев бяха за укриване на данъци, за което двамата бяха признати за виновни и осъдени по време на президентския мандат на Путин.

По време на втория процес, който продължи близо две години, прокуратурата обвини двамата, че са реализирали измамна схема на стойност близо 30 млрд. долара и са изпрали част от тези пари.

Ходорковски, който натрупа състоянието си след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., се превърна във враг на Путин заради обвиненията в корупция, които повдигна, финансирането на опозиционни партии и конкуренцията на държавния контрол върху износа на петрол.

След ареста му през 2003 г. компанията му Юкос беше доведена до фалит, а основните й активи станаха държавни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още