IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ходорковски: Оправдаването ми от московски съд е невъзможно

Според бившия шеф на Юкос присъдата по новото дело, заведено срещу него, е предсказуема

18:00 | 02.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ходорковски: Оправдаването ми от московски съд е невъзможно

Бившият ръководител на петролната компания Юкос Михаил Ходорковски, който излежава осемгодишна присъда в руски затвор за укриване на данъци, е заявил, че присъдата по новото дело, заведено срещу него, ще бъде „предсказуема“ и оправдаването му е невъзможно, предаде Bloomberg.

Според адвокатите му той е заявил, че е подготвен за това да умре в затвора. Ако бъде признат за виновен по новите обвинения срещу него за кражба на петрол, той може да бъде осъден на още шест години затвор.

“Трудно ми е да живея в затвора, както би било и за всеки друг, и не искам да умра тук. Но ако така трябва, няма да се колебая. Вярата ми струва да умра за нея, мисля, че съм доказал това“, е заявил Ходорковски.

„Никой не вярва, че може да има оправдателна присъда по делата на Юкос в московски съд“, е заявил по повод на делото Ходорковски. Прокуратурата иска присъда от 14 години затвор за него и бизнес партньорът му Платон Лебедев по обвинения, че са откраднали 350 млн. тона петрол от Юкос.

Делото приключи днес, а четенето на присъдата ще започне на 15 декември.

Адвокатите на Ходорковски са пояснили, че вече излежаното време ще бъде приспаднато от сегашната му присъда, ако бъде признат за виновен, което означава, че ще лежи в затвор още шест години.

Един от адвокатите му е заявил, че очаква Ходорковски да бъде обявен за виновен и че ще обжалва в Европейския съд по правата на човека, след като бъдат изчерпани всички легални канали в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още