IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Росатом скочи с 50% за 2010 г. до 2 млрд. долара

Има интерес от редица държави за строителство на атомни електроцентрали по руска технология, заявява шефът на руската енергийна корпорация

11:16 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Нетната печалба на Росатом скочи с 50% за 2010 г. до 2 млрд. долара

Нетната печалба на руската държавна енергийна корпорация Росатом за миналата 2010 г. по предварителни данни отбелязва ръст с над 50 на сто до 60 млрд. рубли (близо 2 млрд. долара). Това е обяснил шефът на Росатом Сергей Кириенко при разговор вчера с президента на Русия Дмитрий Медведев, се казва в съобщение на Росатом.

Кириенко е информирал президента, че общият портфейлът от поръчки на Росатом през 2010 г. е скочил над 4 пъти до над 20 млрд. долара. Стремежът на Росатом е през 2011 г. поръчките да нараснат до поне 30 млрд. долара.

По думите на Сергей Кириенко най-важната част от тези поръчки са договорите за строеж на атомни централи. Росатом има договори за строеж в Русия на 28 атомни реактора, като в момента 9 от тях вече се строят, а един е пуснат в експлоатация през ноември миналата година.

Освен това, има „висока степен на готовност“ за строителство в чужбина на още 30 атомни блока. „Ключовите“ държави, в които Росатом ще строи реактори, са Индия, Виетнам и Турция.

Шефът на Росатом е отбелязал, че договорът с Турция, подписан през 2010 г., е „уникален като модел на собственост“, тъй като Русия (в лицето на Росатом), ще притежава атомна централа на територията на друга страна. Кириенко допълва, че „ние (Росатом) сме влезли в Турция за 100 години напред, като се има предвид строителството на атомната централа, времето за експлоатация от 60-70 години и доставките на ядрено гориво“.

Сега има голям интерес от редица държави към такъв тип договори, е посочил още шефът на Росатом пред руския президент. „Те, отчитайки опита на Турция, са готови да ни предложат възможност не само да строим атомни електроцентрали по руска технология, но и да бъдем съсобственици или основни собственици на тези ядрени централи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още