IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом ще строи 18 ядрени блока в Индия

Ядрените блокове ще бъдат построени в рамките на три АЕЦ, първият влиза в експлоатация до три месеца

11:42 | 21.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Росатом ще строи 18 ядрени блока в Индия

Индия потвърди готовността си да предостави на Русия, в лицето на държавната енергийна корпорация „Росатом“, трета площадка за строителство на блокове на атомна електроцентрала, съобщи днес ръководителят на компанията Сергей Кириенко, цитиран от РИА Новости. Той е в Индия в състава на делегацията на президента на Русия.

Росатом вече привършва строителството на първите два ядрени блока на АЕЦ „Куданкулам" в Южна Индия. Освен това, през есента на 2009 г. Индия предостави на Русия и втора площадка за строителство на атомна централа – край селището Харипур в щата Западна Бенгалия в източната част на страната.

Сега, по думите на Кириенко, Русия е получила потвърждение, че в скоро време съответните индийски ведомства ще приключат съгласуването и ще вземат решение за предоставяне на Росатом на трета площадка в Индия за строителство на АЕЦ.

Ръководителят на Росатом посочва, че в рамките на подписаната „пътна карта“ между Индия и Русия в областта на атомната енергетика, на трите площадки Росатом ще построи общо не по-малко от 18 ядрени реактора, като всяка от трите АЕЦ ще бъде с 6-8 атомни блока.

Кириенко уточнява, че на първата площадка предстои пусканото в експлоатация на първия изграден блок още през първото тримесечие на 2011 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още