IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започва да строи първата АЕЦ в Турция

Турция се задължава да изкупува около половината от електроенергията на бъдещата АЕЦ при среднопретеглена цена от 12,35 щатски цента за киловатчас

15:33 | 24.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Русия започва да строи първата АЕЦ в Турция

Съветът на Федерацията на Русия (горната камара на руския парламент) ратифицира руско-турското междуправителствено споразумение за учредяване на проектна компания за строителството на първата в Турция атомна електроцентрала - „Акую“, съобщава Интерфакс. Акциите на проектната компания, пряко или чрез дъщерни дружества, са 100% собственост на упълномощени от руското правителство компании.

Проектната компания трябва да реализира строителството на АЕЦ „Акую“, която се състои от 4 ядрени блока, всеки с мощност 1200 мегавата. Компанията ще притежава изцяло (или контролния пакет акции) на бъдещата турска АЕЦ, а също така ще притежава и произвежданата от нея електроенергия.

Правителството на Русия предоставя на основния изпълнител на строителството на АЕЦ „Акую“ - руската „Атомстройекспорт“ (която е избрана и за изпълнител на строителството на АЕЦ Белене), кредит при преференциални условия. Предвижда се връщането на средствата по кредита да стане за сметка на продажбата на произведената от АЕЦ „Акую“ електроенергия от момента на въвеждането й в експлоатация в продължение на 15 години. Общата стойност на АЕЦ се изчислява на 20 млрд. долара.

Турската държавна енергийна компания Tetas от своя страна гарантира покупката от проектната компания на 70% от електроенергията, произведена от първите два въведени в експлоатация атомни реактора на АЕЦ „Акую“, а след въвеждане в експлоатация на другите два ядрени блока Турция ще изкупува 30% от произведената от тях електроенергия. Останалата електроенергия ще се търгува на свободния пазар. Според договора среднопретеглената цена, по която турската държавна компания ще изкупува посочените количества електроенергия от атомната електроцентрала, е 12,35 щатски цента за киловатчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Батя
преди 13 години
12,35 щатски цента за киловатчасБре, много скъпичко бе. Това са 18 ст. на киловат.Дали сега и турските медии и опозиция псуват правителството че е клекнало пред Русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още