IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция окончателно реши, че Русия ще строи първата АЕЦ в страната

Предвижда се след построяването на атомната централа контролният пакет акции да притежава Русия

10:13 | 15.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Турция окончателно реши, че Русия ще строи първата АЕЦ в страната

Парламентът на Турция късно снощи ратифицира междуправителственото споразумение с Русия за строителството на първата в страната АЕЦ Акую, която ще се намира близо до Средиземноморското пристанище Мерсин, съобщават руски и турски медии.

Проектът предвижда изграждане на 4 атомни енергоблока от типа ВВЕР, всеки с мощност по 1200 мегавата (общо 4800 мегавата). Пускането в експлоатация на енергоблоковете би трябвало да стане в периода 2016-2019 г.

Стойността на проекта по предварителни данни се изчислява на около 20 млрд. долара.

Споразумението беше подписано преди два месеца в Анкара при посещението в страната на руския президент Дмитрий Медведев и предвижда консорциум от руските компании „Атомстройекспорт“, „Интер РАО ЕЕС“ и турската Park Teknik да строи първата атомна електроцентрала в Турция.

В проектната компания за строителството на турската АЕЦ 100% от акциите ще бъдат руски. При това Русия ще има правото по свое усмотрение да избира подизпълнители за едни или други строителни работи, като носи и цялата отговорност за строителните рискове.

След построяването на бъдещата централа Русия ще притежава контролния пакет акции на АЕЦ Акую.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още