IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония начело по ръст на индустрията в Европа в края на 2010

В България индустриалното производство расте по-бавно в сравнение със средния за ЕС темп

13:22 | 14.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Естонската индустрия е нараснала с над 38% на годишна основа, докато Гърция е лидер по спад. Снимка: <a href="http://www.sxc.hu">www.sxc.hu</a></p>

Естонската индустрия е нараснала с над 38% на годишна основа, докато Гърция е лидер по спад. Снимка: www.sxc.hu

Естония се оказа страната от Европейския съюз (ЕС) с най-силен ръст на индустрията в края на 2010 г., за което помогна рекордното увеличение на износа й през последното тримесечие.

Това показаха днешните данни на Евростат за индустриалното производство в 27-те страни от ЕС през декември. Естония е начело с ръст на индустрията от 38,4% на годишна база.

Именно бурното възстановяване на производствения сектор помогна на естонската икономика да се увеличи с 3,1% през 2010 г. Прогнозите на Международния валутен фонд показват, че балтийската икономика, която се присъедини към еврозоната през януари 2011 г., ще ускори своя ръст до 3,6% през тази година, водена от износа и производството.

След Естония по ръст на индустрията през декември се нареждат Ирландия (16,9%), Латвия (15,7%), Литва (14,2%) и най-голямата европейска икономика Германия (11,8%). Износът и производството помогнаха на брутния вътрешен продукт на Германия да се увеличи с 3,6% през 2010 г., с което надмина много от развитите икономики по света.

В същото време Гърция, Малта и Испания са единствените страни в ЕС със спад на индустрията, който възлиза съответно на 5,2%, 3,1% и 0,1% на годишна база.

В България индустриалното производство се увеличава с 5,2% на годишна база през декември, което е по-бавно в сравнение със средните за ЕС темпове на ръст от 7,7%.

Ако се вземат само страните от еврозоната, индустрията им расте средно с 8% на годишна база.

Пониженото производство на потребителски стоки е причина индустрията в ЕС и в еврозоната да се свие леко с 0,1% на месечна база през декември след силния ръст през ноември.

Данните на Евростат показаха още, че в рамките на 2010 индустриалното производство в ЕС е нараснало с 6,7% и малко по-бързо със средно 7,1% в страните от еврозоната.

Индустрията в еврозоната вероятно е допринесла за подобряването на европейската икономика през четвъртото тримесечие на 2010 г. със своя ръст от 1,7% спрямо третото тримесечие. Ограничаването на държавните разходи в повечето европейски страни и високата безработица от 10% обаче ще продължат да ограничават покупателната способност и вътрешното търсене в Европа.

Предварителните данни за БВП на еврозоната през четвъртото тримесечие на 2010 г. излизат утре и се очаква да покажат ръст от 0,4% на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още