IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's оряза кредитния рейтинг на Гърция с цели три степени

Държавният дълг на южните ни съседи вече има оценка В1, която ги изравнява по риск с Беларус и Боливия

10:59 | 07.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Moody's оряза кредитния рейтинг на Гърция с цели три степени

Рейтинговата агенция Moody's обяви, че смъква рейтинга на гръцкия държавен дълг с цели три степени. Това се дължи на увеличения риск от необслужване на задълженията, поети от гръцкото правителство, пише Business Week.

Новата оценка на риска по държавните облигации на Гърция е В1, след като досега бе Ва1. Това изравнява рисковия профил на южните ни съседи със страни като Беларус и Боливия, независимо от факта, че Гърция е сред членовете на еврозоната.

„Рейтинговата агенция смята, че вероятността от необслужване на дълговете или преструктурирането им се е увеличила от последната ревизия на кредитния рейтинг на страната, направена през юни 2010 година“, обясняват от Moody's.

След действията на Moody's вече нито една от водещите агенции не дава инвестиционен рейтинг на Гърция.

По оценки на анализаторите на Moody's около 20 на сто от всички държави, компании и финансови институции с рейтинг В1 има вероятност да банкрутират в рамките на петгодишен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mendeleev
преди 13 години
Флотата, флотата. След норвежците имат най-много кораби и ще загубят възможността да печелят както преди. Гледах някаква статистика, че приноса на гръцкия флот към държавния бюджет е по-голям от българския БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
peer2k
преди 13 години
С продаване на острови 300+ милиарда дълг не се покриват. Ако не им го опростят, Гърците ще си го влачат тоя дълг още поне 15 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Какви са тия глупости. Имало възможност да фалират. Те вече са фалирали да ви кажа само. Миналата година им отпуснаха пари толкова колкото да си платят вноските по дълга. Дават им пари и си ги взимат обратно. Едиствено им се увелива вноската от цялата схема. Тази година историята ще се повтори защото правителството не може да намери парите които са похарчени. Ще ги принудят да си разпрадат острови, курорти за жълти стотинки и дъла ще се изплати. Повярвайте ми банките не им дават пари защото са много готини а за да печелят и няма с лека ръка да ги отпишат тия милиярди повярвате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още