IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Естония ускорява ръста си до 8% през първото тримесечие

През първото си тримесечие като член на еврозоната страната показва завиден икономически растеж

20:55 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Естония ускорява ръста си до 8% през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Естония, която е членка на ЕС и еврозоната, е нараснал с 8 процента на годишна основа през първото тримесечие на 2011 година. Това сочат публикувани днес предварителни данни, цитирани от ДПА и Асошиейтед прес.

Резултатът превишава значително растежа от 6,7 процента, отчетен през последното тримесечие на 2010 година, и опровергава прогнозите на анализаторите, че темпът може да се забави.

Спрямо предходното тримесечие е отчетен икономически растеж от 2,1 процента.

За увеличението на БВП са допринесли подемът в промишленото производство и силният износ на продукти като електроника и комуникационно оборудване, уточни Естонската статистическа служба.

Износът на всички стоки за периода е скочил с 53 процента на годишна основа, посочва АП.

Това е първото пълно тримесечие за Естония в еврозоната и то потвърждава излизането на страната от икономическата криза, допълва агенцията.

Икономическият растеж обаче е придружен от висока инфлация, белязана от скок при годишно натрупване с 5,4 процента на потребителските цени през април, отбелязва АП.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още