IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола оздравява руския бюджет

Русия извлича дивиденти от актуалното развитие на цените на петрола, докато гладът на Китай към тази суровина расте

13:12 | 15.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Покачващата се цена на петрола се отразява добре на руските бюджетни приходи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Покачващата се цена на петрола се отразява добре на руските бюджетни приходи. Снимка: Ройтерс

2 млрд. долара на година - това са допълнителните приходи за руския бюджет за всеки долар, с който се вдига цената на петрола. Според актуално изследване на Организацията на страните износителки на петрол (OPEC) най-голямата по територия страна в света генерира 25% от бюджетните си приходи от газови и нефтени находища, пише австрийският бизнес всекидневник Wirtschaftsblatt.

Като цяло за тази година OPEC очаква слаб ръст на световното търсене на петрол с 1,36 млн. барела дневно до 88,18 млн. барела. Двигател на търсенето остава Китай, като гладът на Народната република за петрол ще се отрази под формата на ръст от 7% за 2011 г. и 5,4% за 2012 г. В абсолютна стойност китайското потребление ще скочи от 9,6 млн. на 10,1 млн. барела дневно.

Положителното развитие на цената на петрола накара Москва да преработи държавния бюджет за 2011 г. - на база на цена на барел от 105 долара дефицитът ще се свие до 1,3% от БВП. В това отношение още през 2009 г. заради спад на икономиката с повече от 7% се откри дупка от почти 6%.

За тази година се очаква руската икономика да нарасне с повече от 4%. За това освен приходите от суровини основна "вина" ще имат и ръстът в преработвателната индустрия (преди всичко автомобилният сектор) и завърналата се поотребителска готовност на руснаците. Директните чуждестранни инвестиции също се повишават. 

Все още обаче кризата не е приключила за банковия сектор, който ще трябва да се пребори с растящия брой необслужвани кредити. До 12% от всички отпуснати заеми са или "проблематични, или лоши кредити", отчита централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още