IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присъствието на гръцките банки в чужбина остава силно

Гръцките банки са представени в 16 страни от 48 дъщерни компании и филиали и са съсредоточени предимно в Югоизточна Европа и на Балканите

11:48 | 20.07.11 г.
Присъствието на гръцките банки в чужбина остава силно

Силно остава присъствието на гръцките банки в чужбина въпреки кризата, показва изследване на гръцката асоциация на банките на тема "гръцката банкова система през 2010 г.", разпространено от електронното издание на в. "Етнос".

Гръцките банки са съсредоточени предимно в Югоизточна Европа и на Балканите. Те са представени в 16 страни от 48 дъщерни компании и филиали, докато преди избухването на кризата през 2007 г. са имали присъствие в 15 страни от 45 дъщерни фирми и филиали.

В края на 2010 г. активите на гръцките банки в чужбина са възлизали на 90,4 млрд. евро и са нараснали с 3 на сто в сравнение с края на 2009 г. Печалбите им се изчисляват на 790 млн. евро, депозитите са отбелязали ръст и са на обща стойност 43,5 млрд. евро.

В редица страни от региона и по-специално в България, Румъния, Сърбия, Македония и Албания присъствието на гръцките банки остава особено значимо, а в някои от тях пазарният им дял е около или над 20 на сто.

Тяхното присъствие е важно и за гръцката икономика, тъй като в страните от региона има над 8 хил. гръцки фирми, които се нуждаят от подкрепа. Споменатите страни са сред важните икономически партньори на Гърция. Показателен за това е фактът, че 27 на сто от гръцкия износ е насочен към Източна Европа, докато едва 4 на сто от него е предназначен за САЩ, се казва още в изследването на гръцката банкова асоциация.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още