IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция одобри законопроекта за отписване на дълга

Законът на практика отписва 107 млрд. евро задължения на страната

18:52 | 23.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция одобри законопроекта за отписване на дълга

Гръцкият парламент одобри законопроекта за замяна на притежаваните от частни инвеститори гръцки държавни облигации с цел съкращаване на колосалния дълг на страната, съобщи Ройтерс.

Парламентарният говорител Анастасиос Куракис каза, че проектът е бил приет автоматично, тъй като двете партии ПАСОК и Нова демокрация, подкрепящи коалиционното  правителство, имат мнозинство във висшия законодателен орган. Така законопроектът бе приет без гласуване.

Законът на практика отписва 107 млрд. евро задължения на Гърция (под формата на доброволно приети от частните инвеститори загуби). Той е важна част от следващия спасителен пакет за страната, който беше одобрен в началото на седмицата. Частните кредитори ще се лишат от 53,5% от вземанията си и ще приемат нови условия за облигациите си.

Законът е свързан със заплахата в доброволната замяна да не участват достатъчно частни кредитори. Тогава в сила може да влязат специални клаузи с обратно действие. Тогава, в зависимост от формулирането, 50% от собствениците на облигации трябва да гласуват за намаляване на вземанията, за да принудят всички собственици да участват.

В понеделник срещу вторник финансовите министри на еврозонота се договориха да отпуснат втори спасителен пакет за Гърция. Освен „подстригването“ на дълга той предвижда помощ в размер на 130 млрд. евро до 2014 г. Целта е до 2020 г. гръцкият дълг да падне от сегашните 160% от БВП до 120,5% от БВП.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още