IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Гърция още не е спасена

Страната се отърва от голяма част от дълга си, но по-трудно за нея ще е да излезе от рецесията

16:44 | 10.03.12 г. 32
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцки пенсионер продава билети за лотарията в Атина. Снимка: Ройтерс</p>

Гръцки пенсионер продава билети за лотарията в Атина. Снимка: Ройтерс

Изпадналата в дълбока финансова криза Гърция отправя поглед напред след историческото „подстригване“ в петък. Европейският съюз и правителството в Атина търсят мерки за стимулиране на икономиката, която в момента е в дълбока рецесия.

Очаква се „работната група" на ЕС (т. нар. Task Force) за Гърция следващата седмица да направи конкретни предложения. Нейният шеф Хорст Райхенбах ще бъде в понеделник в Атина, обяви гръцкото правителство в събота, цитирано от Ройтерс.

Като начало става дума за инвестиционните планове на фондовете на ЕС в размер на повече от 10 млрд. евро, се казва в средите на Министерството на икономическото развитие.  Вчера министър Анна Диамантопулу е поискала да получи данни от германските компании, които искат да инвестират в Гърция, но според германския министър на икономиката Филип Рьослер се сблъскват с пречки.

През 2011 г. гръцката икономка се е свила с рекордните 6,95%. Групата на Райхебнах трябва да покаже на гръцките ведомства начини и методи, с които да насърчи ръста и да намали безработицата. „Task Force“ трябва да разясни как да се стигне по-бързо до парите от милиардните европейски фондове. Освен това експертите ще помагат на гърците при приватизацията на държавни предприятия.

Гърция успя да вземе глътка въздух след най-голямото в световната история преструктуриране на държавен външен дълг. След няколкомесечни тежки преговори вчера гръцкото правителство обяви, че достатъчно голям брой кредитори участват в „подстригването“. Като краен ефект дългът трябва да се свие със 105 млрд. евро.

Сделката за дълга се разглежда положително от по-голямата част от пресата в Гърция. „Искрица надежда“ е заглавието на атинския консервативен вестник Kathimerini. За таблоида Ethnos гърците ще излязат по-силни от подстригването.

Министър-председателят Лукас Пападемос описа в петък вечер в телевизионно обръщение сделката за дълга като „исторически момент“ за Гърция. „Усилията на гърците не трябва да намаляват сега“, добави Пападемос. Гърците са изправени пред още по-трудни времена, заяви още премиерът, който обаче се надявал страната му се измъкне от най-тежката си криза в следвоенния период.

В петък финансовите министри на еврозоната отпуснаха още една част на новия пакет от 130 млрд. евро. В телефонна конференция паричните попечители са се съгласили, че може да може да предоставят 30 млрд. евро за подпомагане на подстригването на дълга и още 5,5 млрд. евро за плащане на начислените лихви. Сумата ще бъде окончателно отпусната в понеделник.

И Международният валутен фонд (МВФ) ще участва в новия спасителен пакет с около 28 млрд. евро, заяви директорът на ведомството Кристин Лагард по-рано днес. „Мащабът и продължителността на подкрепата на фонда са отражение на нашата решимост да останем ангажирани в оказването на помощ на Гърция“, заяви Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 0
stavri88
преди 12 години
При тази производителност на БГ икономиката и това ниво на валутните резерви, (дори и да приемем, че тия *** се откажат да посягат на Сребърния фонд), единственото което ще последва от премахването на борда е повторение на събитията от 90-те и в крайна сметка на Виденовата зима от '97...той фиксираният курс така и така виси на косъм...въпреки невероятно тежкото финансово положение на Еврозоната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Много ми хареса всичко, което каза. Само с едно уточнение, относно това че не разбират от финанси. Ами най-вероятно не е така, просто те има ексклузивното право да сменят правилата в движение. Което води до такава анархия, че съвсем скоро всичко може да потъне в хаос, наред с последно изявление на Саркози относно Шенген. Ами този човек сам подкопава основите на това за което доскоро се бореха с Леля си Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
За капак , вече може да се знае и да се види как ще се действа - Гърция е прецедентът , който ще се следва.. те няма да си плащат дълговете тези от ЕЗ , ще извиват ръце ,ще съсипват кредитори но няма да си плащат дълговете и на това разчитат ..така да спечелят много..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Добре приемаме , че стоим забордени за еврото..и продължаваме ! Какво чакаме - да споделим заслужената участ на тези , които го емитираха дори и под формата на държавен дълг...ще почнем и ние да го емитираме . Да но ще видиш , че на тях ще дойде време Светът да им се разсърди за това че не си плащат дълговете и само задлъжняват. И ние да стоим в една групичка с тях , за да сме стабилни - За кого стабилни ? За тях или за себе си ! Никога не съм го казвал , но за България отмяната на закона за валутния борд е равна на моментален изход от кризата. Знам , какво представляват българските политици , за съжаление 99.9999% са агенти на чужди служби и риска от там да им издадат заповед да ликвидират финансовия ни суверинитет е 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Борда за съжаление се превръща в много голям риск , забордени сме към еврото. Еврото в никакъв случай не е дългосрочно стабилна валута , то една скъпа с изкуственно поддържана висока разменна стойност валута. Ежедневни са валутните интервенции на ЕЦБ на валутния пазар , ползва се ливъридж и се гарантират позициите с гаранционни суми в евро. Това е нещо доста грубо и пирамидата на Мърдок ряпа да яде.ЕЦБ се е превърнала в най големия спекулант на форекс пазара ! ЕЦБ за която Германия не е съгласна да влезе в ролята на кредитор от последна инстанция по отношение на дълговите книги на държавите от ЕЗ , спекулира от години за да поддържа валутата си скъпа.И между другото нищо не разбират от финанси , ако разбираха никога нямаше да си го позволят.Те бяха на път да въведат данък и на операциите - сделките на Форекс пазара , за жалост им просветна и все пак не са безкрайно *** , за да бутнат сами финансовата пирамида наречена ЕЦБ и евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Корфу е най-западната част.. но е вярно бил съм само там.. нямам по-големи наблюдения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Деяне, извинявай, но не съм съгласен. Бях там скоро, и ми се струва, че си бил само на източната страна. На север, запад и юг има страхотни плажове и диви при това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
sashev много правилно го каза. даде ви 2 тези които аз неможах да опиша. тая държава неможе да е вечно на командно дишане, все някога трябва да излезе от комата, и това няма да стане при фалшивото разбиране за стабилност при този борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
mos70
преди 12 години
Не ми давай неуместни и изсмукани от пръстите примери! Покрай тая криза, в цял се убедиха, че най-ценното нещо за икономиката и хората е....стабилността! На 95-98% от хората им дреме на ку***а за "печалби", "инвестиции", "борси", "трендове", "пълзящи средни" и прочие "велики" и сложнозвучащи термини! Хората искат само едно- стабилност, сигурност и предсказуемост на утрешния ден! Така, че пипайте борда....мошеници, мошеници от ляво и от дясно! На два пъти ограбихте народа и сега за 3-ти път се каните да го наприте?! Този път няма да ви се размине!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Както ти твърдиш аз твърдя, че борда е средство с което да ни поддържат бедни и без перспектива. как да има локално производство, като няма пари в обръщение? и колкото има са обвързани със стойността на еврото, което печатат като луди в последно време. Иначе за правителството си прав. Без нормално, ако не силно правителство сме за никаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още