IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гидо Вестервеле: Европа може да направи някои отстъпки на Гърция

Атина вероятно ще получи още време да изпълни фискалните си цели, но трябва да се придържа към реформите, коментира германският външен министър

11:21 | 18.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на &quot;Нова демокрация&quot; Андонис Самарас даде да се разбере, че страната ще се постарае да изпълни фискалните си цели за 2 години.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас даде да се разбере, че страната ще се постарае да изпълни фискалните си цели за 2 години. Снимка: Ройтерс

Германският външен министър Гидо Вестервеле намекна, че Гърция може да получи малки отстъпки по спасителния план, но не и пълно предоговаряне на условията по програмата, предаде Ройтерс.

Вестервеле посочи, че спасителната програма на стойност 130 млрд. евро няма как да бъде изменена, но Атина може да получи повече време за изпълнение на договорените с международните кредитори цели.

„Не може да се направят съществени промени по споразуменията, но е възможно още веднъж да обсъдим времевите оси. В Гърция имаше политически застой заради повторните избори, а от това не бива да страдат гражданите“, коментира германският външен министър в интервю за германската телевизия ARD.

"Няма обаче начин страната да се откаже от реформите. Гърция трябва да се придържа към договорките с международните кредитори. Ако кажем, че договореното дотук вече няма значение, тогава ще имаме проблеми и с други европейски страни, които усърдно осъществяват икономически реформи“, коментира Гидо Вестервеле.

Той припомни също така, че Испания, която също изпълнява програма за реформи, ще получи допълнителна година, за да постигне бюджетните си цели.

Според договорките на Гърция с международните й кредитори и партньори, Атина трябва да намали бюджетния си дефицит до под 3% от БВП през 2014 г. Андонис Самарас, лидер на консервативната партия "Нова демокрация", даде да се разбере, че с политическите му партньори ще се постараят фискалните цели да бъдат постигнати за 2 години.

Междувременно финансовите министри на държавите от еврозоната в съвместно изявление посочиха, че са готови да помогнат на Гърция да трансформира своята икономика.

В изявлението на министрите пише, че Еврогрупата признава значителните усилия, направени от гръцките граждани.

„Убедени сме, че продължаващите фискални и икономически реформи в Гърция са най-добрата гаранция за преодоляването на сегашните икономически и социални предизвикателства и за едно по-добро бъдеще на Гърция в еврозоната“, допълват политиците.

В изявлението се посочва още, че представителите на т. нар. „тройка“ - Европейската централна банка (ЕЦБ), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК), ще отидат на финансова инспекция в Атина веднага след сформирането на новото правителство.

Финансовите министри на държавите от Г-7 също изразиха желанието си Гърция да остане в еврозоната, след като стана ясно, че „Нова демокрация“ води след изборите вчера. Те приветстваха и желанието на Еврогрупата да работи съвместно с новото гръцко правителство, за да се гарантира изпълнението на икономическите реформи.

МВФ също се присъедини към групата, която подкрепя бъдещото гръцко правителство. „Взимаме под внимание резултатите от изборите и сме готови да си сътрудничим с бъдещото гръцко правителство, за да помогнем на Атина да възстанови финансовата стабилност, икономическия растеж и заетостта“, коментират от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 11 години
"....но трябва да се придържа към реформите..." - Мижи да те лажем. А пазарите да не би да са много търпеливи? Другите задлъжнели страни вече не чакат Гръцкия проблем да се реши, те ВЕЧЕ си искат помощта, Испания например. До 2014 няма да има Евро, а те ми поставят някакви цели там. Колкото повече помощи има, толкова повече бягат парите, щото накрая Германия и ЕЦБ ще поискат помощи. Откъде обаче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още