IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Босна и МВФ се договориха за ново стендбай споразумение

Фондът ще отпусне на Сараево кредит в размер на 500 млн. долара

11:07 | 21.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бизнес център в Сребреница. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бизнес център в Сребреница. Снимка: Ройтерс

Босна и Международният валутен фонд (МВФ) се споразумяха за ново двугодишно стендбай споразумение в размер на 500 млн. долара, които ще бъдат използвани за запълване на бюджетния дефицит и плащане на дълга с падеж следващата година, съобщи Ройтерс.

Двете автономни области в страната - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация - имат големи бюджетни дефицити тази година и спешно се нуждаят от пари в брой.

Ръководителят на мисията на МВФ в Босна Костас Христу заяви, че проектът е финализиран на работно ниво и може да бъде одобрен от борда на МВФ през септември, след което да бъде отпуснат първият транш, но властите в Босна първо трябва да изпълнят серия от ангажименти. 

"Властите се ангажираха със спестявания в редица области тази година. Те обещаха да направят много реформи в държавния сектори, като одити и по-добро разпределяне на социалните помощи", заяви Христу.

Още през 2009 г. МВФ предостави на Босна помощ за период от три години под формата на кредитна линия с възможност да достигне 1,2 млрд. евро, но тя беше замразена през октомври 2010 г. заради отсъствие на изискваните реформи, след като страната изтегли само 380 млн. евро.

През май МВФ намали прогнозата си за икономически растеж на Босна от 0,7 на нула процента, като се позова на обезпокоителните данни от първото тримесечие и влиянието на кризата в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още