IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успешно завърши най-големият аукцион на краткосрочен гръцки дълг от 2 години

Гърция набра от пазарите над 4 млрд. евро, с по-голямата част от които ще се разплати с ЕЦБ в края на август

13:57 | 14.08.12 г. 1
Успешно завърши най-големият аукцион на краткосрочен гръцки дълг от 2 години

Гърция приключи днес най-голямата продажба на краткосрочен дълг за последните две години, с което си гарантира, че ще изплати на Европейската централна банка (ЕЦБ) дължимото по облигациите с матуритет в края на август, съобщи The Wall Street Journal.

Гръцката агенция за управление на дълга съобщи, че е продала 13-седмични съкровищни бонове за 4,063 млрд. евро при доходност от 4,43% и 30% несъстезателен транш.

Повечето от средствата ще отидат за разплащането по облигациите с матуритет 20 август, притежавани от ЕЦБ, посочва агенцията. Това ще гарантира, че Атина ще избегне фалита засега, а най-вероятно гръцките банки ще могат отново да се финансират с ликвидност от централната банка на еврозоната, от която зависи тяхното оцеляване.

Остатъкът от събраните средства ще постъпи в бюджета и следва да гарантира, че страната ще разполага с достатъчно пари до края на септември, когато се очаква поредния транш по спасителната програма за Гърция.

Ричард Кели от TD Securities в Лондон коментира пред изданието, че днешният аукцион може и да е успешен, но представлява просто „удължаване на живота на Гърция“.

Други анализатори също изразяват притесненията си, че аукционът не намалява по никакъв начин заплахата за еврозоната като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
bai_ ivan
преди 11 години
Можеха направо да напишат ,че ГЦБ е финансирала правителството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още