IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посланикът на ЕС в Македония се извини, че е нарекъл македонците славяни

Това че македонците говорят славянски език, не означава, че те са славяни, е изтъкнал представител на правителството в Скопие

13:22 | 20.11.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Паметникът на Александър Македонски в центъра на Скопие. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Паметникът на Александър Македонски в центъра на Скопие. Снимка: Ройтерс

По искане на македонския президент посланикът на Европейският съюз (ЕС) в Скопие се извини за това, че е определил мнозинството от населението на страната като „славянско“ - развитие, което може да навреди на усилията за намиране на решение на спора, който бившата югославска република има с Гърция за името си, пише EurActiv.

Посланикът на ЕС в Македония Аиво Орав се извини, но отхвърли обвиненията, че ЕС отказва на македонците право на самоопределение.

В обръщение пред комисията за международни отношения към Европейския парламент (ЕП) в четвъртък Аиво Орав използва термина „славянски македонци“, за да опише мнозинството от населението на страната.

Славяноезичните македонци съставляват 64% от населението на страната. В Македония живеят и 25% албанци, 3% турци и 1,9% роми.

Въпреки че признават, че говорят славянски език, голяма част от македонците се смятат за наследници на Александър Велики. Подобен прочит на историята обаче е повод Атина да блокира началото на преговорите за приемането на балканската страна в ЕС.

Представител на македонското правителство е пояснил пред EurActiv, че това, че македонците говорят славянски език, не означава, че те са славяни. Той сравнява Македония с испаноезичната Латинска Америка, където населението не може да бъде наречено „испанско“.

„Що се отнася до термина „славянски македонци“, използван от Авио Орав, македонското правителство намира подобен коментар за неконструктивен в светлината на спора с южната ни съседка. Ние изразяваме острото си разочарование и протест и заклеймяваме действията на посланика“, се казва в изявление на правителството в Скопие.

„Трябва да е ясно, че съзнателно или не, подобен коментар засяга не само въпроса за името на страната, но и нашата идентичност“, се казва още в изявлението, в което Скопие предупреждава Европейската комисия (ЕК), че е „пристъпила опасна граница“.

„Описвах вътрешно-етническите отношения и етническите общности по начин, който е разбираем за аудиторията. Не съм правил каквото и да е политическо изявление“, коментира Орав.

Източници на EurActiv в Брюксел коментират, че „непропорционалната“ реакция в Скопие може да застраши усилията на страната за присъединяване към Съюза. „Това е възможно най-лошият момент за подобно развитие“, коментира европейски дипломат.

Преди дни американският дипломат Матю Нимиц, който е посредник между Атина и Скопие по спора за името на Македония, стартира нов кръг от преговорите за намиране на решение на проблема.

Скопие се надява да получи покана за започване на преговори за приеманато на страната в ЕС на срещата на европейските лидери в Брюксел на 13-14 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Не разбрахме ли, че те, всички до един са потомци ЛИЧНО на Александър. И както всички в Централна и Южна Америка говорят Испански или Португалски, така очаквам в най-скоро време в Македония официален език да стане латинския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Охооо любимата ми тема! Искрено се забавлявам с Макетата. Уникален случай са ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
k_v_v_
преди 11 години
...война на ЕС и САЩ (просто защото са могъщи и могат) :) по заблудени от македонците са сигурно само в Северна Корея (даже не съм много сигурен)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
todor6104
преди 11 години
Македонците не са нито гърци, нито славяни по-скоро са албанци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още