IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънското правителство промени позицията си за шистовия газ

Номинираният за премиер Виктор Понта обяви, че шистовият газ представлява зона на интерес на бъдещото правителство

10:13 | 20.12.12 г.
Румънското правителство промени позицията си за шистовия газ

Румънското правителство е на път да обърне на 180 градуса позицията си за проучването и добива на шистов газ, пише в. "Ромъния либера", цитиран от БТА.

Изданието припомня, че през лятото старият кабинет на премиера Виктор Понта реши да спре временно сондажите и да изчака мнението на европейските институции по въпроса. След като спечели убедително изборите обаче, номинираният за премиер Понта обяви, че шистовият газ представлява зона на интерес на бъдещото правителство.

Той подчерта, че ако Румъния започне експлоатация на шистов газ, най-много ще загуби руският енергиен гигант "Газпром".

В предаване на телевизия Реалитатя Виктор Понта каза, че редица страни в Европа са дали "зелена светлина" на шистовия газ, след като Европейският парламент парламент излезе с препоръка експлоатацията на находищата да се осъществява на базата на национални регулации.

"Ако утре дадем разрешение за експлоатация на шистов газ и такъв бъде открит, най-рано след пет години ще излезе първият кубичен метър. Полша използва шистов газ за 80 долара на хиляда кубични метра, ние внасяме от "Газпром" за 450. И аз искам моят Олтким с 450 долара за хиляда кубични метра да бъде конкурентен на Полша с 80 долара?!?", коментира Виктор Понта.

В Констанца шистовият газ стана гореща тема, която бе обсъждана и по време на предизборната кампания. Румънските екоорганизации предупредиха, че разработването на залежите ще нанесе големи щети на околната среда и подпочвените води, както и на туризма.

Представители на бизнеса обаче настояват, че опасност няма и подчертават, че шистовият газ ще се добива на разстояние от минимум осем километра от брега. Основният им коз е създаването на нови работни места в тежко засегнатата от кризата Румъния, както и поевтиняването на синьото гориво.

Агенцията припомня, че паралелно с парламентарните избори бяха организирани и референдуми за проучването и добива на шистов газ. Резултатите от допитването обаче показаха, че румънците като че ли нямат интерес към темата. Жителите на Мангалия, Лиману и Костинещ в окръг Констанца не гласуваха достатъчно активно, за да бъде валиден резултатът от референдума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още