IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром е удвоил печалбата през третото тримесечие на 2012 г.

Резкият и неочакван ръст обаче се дължи на печалбите от валутни операции

11:24 | 17.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Чистата печалба на компанията за третото тримесечие се е увеличила до 305 млрд. рубли. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Чистата печалба на компанията за третото тримесечие се е увеличила до 305 млрд. рубли. Снимка: Ройтерс

Печалбата на OAO Газпром се е удвоила през третото тримесечие на миналата година, което е значително над очакванията на анализаторите, предаде Bloomberg.

Резкият ръст обаче се дължи на разликите във валутните курсове, отбелязва информационната агенция. В периода юли-септември от валутни операции компанията е спечелила 78,4 млрд. рубли, докато по същото време на миналата година беше регистрирана загуба в размер на 141 млрд. рубли.

Чистата печалба на компанията за третото тримесечие се е увеличила до 305 млрд. рубли (10,1 млрд. долара), докато година по-рано беше отчетена печалба в размер на 152 млрд. рубли, сочи отчетът на газовия монополист, който е публикуван на сайта му.

Очакванията на експерти бяха печалбата на Газпром да се увеличи до 291 млрд. рубли.

Приходите също са регистрирали повишение до 1,12 трлн. рубли.

Отчетено е обаче и увеличение на нетния дълг на дружеството до 1,16 трлн. рубли към края на септември от 1,03 трлн. рубли към края на 2011 г.

През третото тримесечие компанията не е правила отстъпки от цените на природния газ със задна дата за разлика от първата половина на годината.

През миналата година Газпром започна борба с отслабването на европейските пазари заради кризата и предложи отстъпки от цените на някои от клиентите си. В момента и Украйна води преговори за намаляването на цените на синьото гориво от руската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още