IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерите на Люксембург и Австрия разкритикуваха плана за спасяване на Кипър

Бивш председател на руската централна банка обяви алтернативно предложение за спасяването на банковата система в Кипър

16:30 | 19.03.13 г. 4
Премиерите на Люксембург и Австрия разкритикуваха плана за спасяване на Кипър

Бившият председател на Съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) и настоящ премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на австрийското правителство Вернер Файман изразиха съмнение в коректността на одобрения от Еврогрупата и МВФ план за спасяването на Кипър, съобщи РИА Новости.

„За пръв път споразумението е изработено без моето участие и поради тази причина има недостатъци“, цитира белгийската агенция Belga думите на Юнкер, който според журналисти по този начин е иронизирал дейността на новия председател на Еврогрупата Йерун Диселблум. Премиерът на Люксембург се опасява от злоупотреба с доверието „не само на банките, но и на гражданите“.

На свой ред Файман също разкритикува плана за спасяването на Кипър с репликата, че ролята на Европейския съюз трябва да бъде в „намирането на отговори, които защитават обикновените хора и личностите със средни доходи“.

В този случай, ако вниманието е съсредоточено върху капиталите, които руските олигарси държат в Кипър, то кипърските работници едва ли имат отношение към това, отбеляза той.

Тази вечер парламентът на средиземноморската държава трябва да разгледа въпроса за въвеждането на еднократен данък върху депозитите в местните банки, който е заложен в споразумението за получаване на спасителната финансова помощ от ЕС и за предотвратяване на фалит на страната.

На 16 март Еврогрупата взе решение, според което данъкът трябва да бъде 6,75% по депозитите до 100 000 евро и 9,9% - по тези над посочената стойност. Вече се чуват гласове за промяната на тези числа, като на най-голяма популярност се радват тези за облекчаване на натоварването върху собствениците на по-малки депозити.

С решение на местния регулатор в страната бе обявено спиране на работата на банките и борсите до четвъртък, като се забраняват дори вътрешнобанковите преводи.

Руските власти вече реагираха твърдо на предложението, като президентът Владимир Путин го определи като „несправедливо, непрофесионално и опасно“, премиерът Дмитрий Медведев го сравни с конфискация, а министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че мнението на Русия не е било отчетено в достатъчна степен.

Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
И на мен ми се иска да зная, откъде са парите на ЕЦБ, или на Федералния резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Само малка забележка.. "изнасяШЕ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
stasi666
преди 11 години
А руснаците защо си държат парите там,нека си ги върнат в Русия.Тъпо предложение защото ще трябва да обясняват от къде са,не че и в Русия не знаят,но така им изнася
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Другите перални! Ха-Ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още