IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчният план за Кипър „не вещае нищо добро за банковия съюз в Европа“

Това е най-голямата грешка, която до сега е получавала благословията на Европейската централна банка, коментира банкер

15:43 | 19.03.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никозия.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Никозия. Снимка: Ройтерс

Идеята от депозитите в Кипър да бъдат събрани 5,8 млрд. евро под формата нов данък сериозно подкопа амбициите за реформа на европейската банкова система, както и усилията на финансовите институции по света да финансират операциите си главно чрез акумулирани депозити, пише Financial Times.

„Това е абсолютно смахнато решение“, коментира директор на европейска банка. „Това е най-голямата грешка, която до сега е получавала благословията на Европейската централна банка (ЕЦБ)“.

Инвеститорите по света останаха шокирани от условията по спасителния план за Кипър, тъй като те преобръщат принципите на кредитната йерархия, създавайки прецедент, който може да бъде копиран в други страни от еврозоната.

Ето защо не е учудващо, че акциите на някои големи испански и италиански банки се сринаха с около 5%, докато спредовете по облигациите на страните от периферията на еврозоната отново се разшириха.

Европейски банкер коментира, че данъчният план за Кипър „не вещае нищо добро за европейския банков съюз“ - мащабният, но недовършен проект за спасяване на еврозоната чрез единна система за надзор, затваряне на несъстоятелни банки и застраховка на депозитите.

Непосредствено ще бъде накърнено доверието в режима за застраховка на депозитите в ЕС – гарантирана от правителствата схема, при която на национално ниво се защитават всички спестявания под 100 хил. евро. Мярката беше въведена през 2008 г., за да се гарантира стабилността на финансовата система след фалита на Lehman Brothers.

Кипър демонстрира, че не само големите, но и малките депозити не са имунизирани срещу данъчни инициативи, в случай че банките се наложи да бъдат спасявани.

По тази причина европейският финансов комисар Мишел Барние иска депозитите под 100 хил. евро да не бъдат облагани с подобни данъци. Във всеки случай надеждите за паневропейски механизъм за гарантиране на депозитите сега изглеждат попарени.

Последна актуализация: 17:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Ми ако бяха похарчени някъде в нещо друго тези пари и не бяха на депозит - тогава какво? "---------------------Ми ако ги бяха похарчили за имоти например, можеше да обложат ударно (повече от обичайното) имотите. Както стана в Гърция например, а и у нас се гласяха, но не стана. Казано по друг начин - не виждам никаква разлика между този данък и всички други данъци. Днешните държави са толкова хищни и алчни за пари, че облагат всичко, което мърда. И то колкото може повече. Затова не виждам никаква драма тук (извън, както казах, "обичайно" случващата се).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
daa
преди 11 години
Възможни подбуди1 Падане на еврото-печели Германия, икономиката и се крепи на износ2 Газовите залежи-запада е зависим от Русия.3 Приток на пари от кипърските банки към германските -много от депозитите от южните европейски страни се изтеглиха и се вложиха в германски .4 Макар и малка страна ,все пак има държавни предприятия да се изкупуват на добра цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
От къде на къде, някой ще налага данък върху депозити, при положения, че се предполага обосновано, че тези пари веднъж са били обложени с данък приход, печалба или нещо от този сорт. Ми ако бяха похарчени някъде в нещо друго тези пари и не бяха на депозит - тогава какво? Освен това, получава се така, че тези дето са си сложили парите на депозит са дискриминирани по отношение на това, че са ги сложили на депозит в сравнение с тези дето са ги изяли и изпили!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
iivanoff
преди 11 години
много постно за месоядец! :)))основни мотиви ги е "хванала липсата"! Що така?2 е грешно! никой не ги унищожава без "пряка" цел - не е за назидание, а за да са В кюпа! И вторите не са се оказали нищо различно от това което са си били винаги. "из-почиват ги" преди следващото еВане!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 11 години
Възможните подбуди за подобно уникално решение са:1. Унищожение на офшорната зона2. Унищожение на Кипър с цел назидание - Гърците се оказаха доста голям залък3. Стимулиране на потреблението в ЕС4. По нататъшно подкопаване на доверието в икономическия разум - което е най вероятно , защото точно това правят постоянно , докато говорят обратното . МВФ , ЕЦБ .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още