IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър ще редактира предложението за данък върху депозитите

Вероятно депозитите над 100 хил. евро ще бъдат обложени с 15,6%, а вложенията под тази сума ще останат незасегнати

09:47 | 19.03.13 г. 12
<p>
	Протестите в Кипър се очаква да продължат, правителството се съмнява, че данъкът върху депозитите ще мине в парламента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите в Кипър се очаква да продължат, правителството се съмнява, че данъкът върху депозитите ще мине в парламента. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на държавите от еврозоната продължават да оказват натиск върху Кипър във връзка със спорния данък върху депозитите. Еврогрупата обаче склони за въвеждането на по-гъвкав налог, като депозитите на стойност под 100 хил. евро може да останат дори незасегнати от данъка, предаде Bloomberg.

“Кипърските власти ще обмислят по-прогресивен данък в сравнение с това, което беше договорено на 16 март”, посочват финансовите министри на страните от еврозоната в изявление след спешния конферентен разговор, който проведоха късно снощи. Те обаче потвърдиха, че целта е страната да набере 5,8 млрд. евро от вложителите в банките, за да отблокират спасителния заем, който й обещаха.

Предстои днес депутатите в Кипър да гласуват спорния данък. Според запознат източник, пожелал анонимност, възможно е да бъде въведен еднократен данък от 15,6% върху депозитите над 100 хил. евро, а вложенията в банките под тази сума да останат необложени. Първоначално се планираше данъкът за депозитите над 100 хил. евро да бъде 9,9%, а за тези под 100 хил. евро – 6,75%.

Засега банковите трансфери на острова са замразени, тъй като властите се подготвят първо да си удържат данъка. Планира се банките да отворят отново на 21 март, съобщи централната банка на страната.

Затворени са и клоновете на кипърските банки в Гърция, а от гръцкото финансово министерство съобщиха, че местни банки са отправяли запитвания към централната банка дали има възможност да придобият филиали на кипърските финансови институции.

Телевизиите показват стряскащи кадри на стотици хора, които се редят на опашки пред банкоматите на острова. Това определено успя да изличи спокойствието, което Европейската централна банка внесе през миналата година, след като обеща да направи всичко възможно за спасяването на еврото, отбелязва информационната агенция.

“Кадрите с редящите се на опашка пред банкоматите кипърци имат много силен психологически ефект”, коментира бившият член на борда на ЕЦБ Лоренцо Бини Смаги. “Телевизията наистина плаши хората, които не осъзнават колко различен е Кипър от Испания или Италия”, допълни той.

Той посочи, че решението за налагането на данък върху депозитите е на властите в Кипър, а не на Европа, и по негово мнение това е “нечестен избор”.

Председателят на централната банка на Австралия Филип Лоу също коментира, че решението вложителите в банките да бъдат включени в спасителния план е крачка назад за еврозоната, която може да внесе сериозна нестабилност във финансовата система.

Заседанието на парламента на Кипър, на което да бъде гласуван налогът, беше отлагано на два пъти през последните дни, тъй като новият президент Никос Анастасиадис се опитва да си осигури необходимите гласове, а и за да редактира предложението. Партията му взе само 20 места в парламента и са му необходими още поне 9 гласа, за да мине то. Засега обаче няма индикации, че това ще се случи, тъй като останалите партии заявяват, че ще отхвърлят данъка.

Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Аз вече дадох воля на въображението си и започнах да си представям какво ли ще е ако направят "данък спестявания" не 50, не 100, а цели 120%. Така, че всеки ***, който е имал глупостта да държи парите си в банка да бъде наказан. Не просто само да му взимат всичко, но и да трябва още да носи. Както се случва на изтеглилите кредит. Понякога, след като върнат всичко, което са взели се оказва, че има да плащат и лихви, лихви върху лихвите, такса за забавено плащане, промени в лихвения процент (ако има такива) и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
lordrad
преди 11 години
Депозитарите да се стягат и да си плащат без демонстрации. Ако продължат и закона не мине днес или утре в петък и да отвори банка ще има пари има ли няма ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
albobo76
преди 11 години
Всички знаем чии пари са в Кипърските банки. И да посегнеш на тези пари е много, ама много опасно за живота ти, майната на парите ти. С тези си действия МВФ и ЕЦБ си спечелиха много мощен и опасен враг. Враг който не прощава и не забравя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
когато писах че някоя събота срещу неделя, през ноща, може да ни изненадат с нов курс на лева към еврото, ми заобясняваха някои тук, как това е невъзможно, че имало закон ....бла, бла...а то можело и от понеделник до....др. понеделник даже...защото законите са вече само за тези дето не могат да ги заобиколят...пари нема , действайте...нооооо...демократично!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
То това отвсякъде си прилича на истинска война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
data
преди 11 години
Май политиците и банкерите по света се канят яко да вземат на рога ошфорните зони ! Имаше знаци още от началото на 2012
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 2
space-man
преди 11 години
Премиерата на филма е в Кипър. Скоро и на 3D в други европейски държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
lordrad
преди 11 години
Дай боже да си прав не звучи толкова страшно ако ударят до 50%. Да не вземат абсолютно всичко ей така в полза роду и острова на стабилността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
kefal
преди 11 години
Готино, затваряш банките за 3 дни и си приемаш какъвто искаш закон. Интересно обаче защо не са блокирали и банковите карти, че са разрешили на хората да си теглят пари от банкомати. Като ще е гарга да е рошава.Все съм се чудел как може да се направи финансова реформа у нас, като префиксиране на курса например, ами ето кипърците ни показаха наична, затваряш банките докато приемеш промените ...Дори добре ми звучи, събира се правителството в събота, решава какво ще е новото ниво за префиксиране, затварят банките за 3 дни до четвъртък и така парламента ще има 3 дни за да приеме промяната. Нищо работа. Дори може да се приеме и прекалкулиране на валутните влогове по новия фиксиран курс, мечта отвсякъде, пари бол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
lordrad
преди 11 години
Това си е кражба.Трябваше по интелигентно. ЕЦБ напечатва и пуска примерно едни 2 трилиона евро и с дълговата криза в Европа е забравено.Толкова ли е трудно.Нямаше да има протести и маймуните щяха да са щастливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още