IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва ще "коригира" отношенията си с Кипър заради данъка върху депозити

Решението на кипърските власти да въведат налог върху банковите влогове прилича на конфискация на чужди пари, коментира Дмитрий Медведев

15:44 | 18.03.13 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Москва ще "коригира" отношенията си с Кипър заради данъка върху депозити

Русия ще бъде принудена да „внесе корекции“ в отношенията си с Кипър, в случай че страната наложи данък върху банковите депозити, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от гръцката агенция АНА-МПА.

„Разбира се, трябва да си извадим изводи от този факт, тъй като имаме отношения с Кипър. Понятно е, че ще продължим консултациите, но сме принудени да внесем корекции в позицията, ръководейки се от разбирането, че е желателно нашите пари да се съхраняват в руски банки“, казал е Медведев, цитиран от държавната агенция РИА Новости.

Руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че решението на еврозоната да се наложи данък върху банковите депозити в Кипър е било взето без да са се водили преди това консултации с Москва.

„Договорихме се с партньорите от еврозоната, че ще координираме действията си“, каза Силуанов.

„Решението на еврозоната да се наложи данък върху банковите депозити е взето без да е имало предварителни консултации с Русия, следователно ще проучим въпроса за преразглеждане на програмата, като ще вземем под внимание участието ни в общите усилия с ЕС за оказване помощ на Кипър“, изтъкна руският финансов министър.

„Решението на кипърските власти да въведат налог върху банковите влогове прилича на конфискация на чужди пари“, коментира Медведев на заседание на Надзорния съвет на Внешекономбанк, цитиран от световните агенции.

"Нека кажем откровено, това прилича на конфискация на чужди пари", коментира Медведев и допълни, че не знае кой е авторът на тази идея, изразявайки съжаление, че в света подобна практика е позната.

Кипърското правителство само реши какви ще бъдат начините за финансиране на участието на страната в спасителния план, заявиха днес правителствени представители, заявявайки, че планът ще успокои напрежението в еврозоната.

"Как (Кипър) ще финансира приноса си (в плана), как той ще ги разпределя е въпрос, който е от компетенцията на кипърското правителство", заяви днес Щефен Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел.

"Ние се ръководим от принципа, че тази програма (...) ще допринесе за успокояване на еврото", допълни говорителят на финансовото министерство Мартин Котхаус.

Решението за Кипър е "изолиран случай", каза Зайберт, цитиран от ДПА. То няма паралели в други страни и няма да има външно въздействие, допълни говорителят на Меркел.

„Гаранциите, които канцлерът даде за депозитите на германските вложители през кризисната 2008 година“, остават в сила, подчерта Зайберт.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Достатъчно е да стигне до Брюксел :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
lordrad
преди 11 години
Не може абсолютно да стигне този път дори до БЕРЛИН.Руската армия по никакъв не може да се справи с обединените армии на Полша, Чехия и Унгария а какво остава за великата армия на Германия.Французи и англичани даже няма да се намесват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Най-после да чуя глас в защита на руснаците. Не че и те си нямат кусури, но аз ревах като влязохме в ЕС, а сега треперя!Толкова е ясна играта с тая ЕЦБ, не случайно и испанци, и португалци издигат лозунги "Вън тройката", е и ЕЦБ е вътре.А тия дни се появи и плакат "Европа на на народите, не на пазарите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Германия става безумно нагла !!!!Как така Кипър сам е взел решението?! Дрън-дрън, решението е на Германия и МВФ,а Кипър е натиснат да приеме или да напусне ЕЗ !!Изолиран случай, естествено - такъв беше и при Гърция. Само че там бяха ВАШИТЕ пари, затова нищо подобно на сегашната простотия нямаше...Еврото ще се успокои КОГАТО ВИ УВРАТ ТЪПОГЛАВИТЕ КРАТУНИ, ЧЕ СПРАВЕДЛИВАТА МУ СТОЙНОСТ Е ОКОЛО ПАРИТЕТ С ДОЛАРА !!!Да попитам-защо като се обединихте с ГДР наляхте милиарди там?Защо не наложихте строги бюджетни икономии на Изтока? И защо докато избиете тези милиарди допреди 10 години марката / респ еврото/ беше толкова слаба,че 2000 година 1$=2.25 марки, а в момента е 1.30?Т.е.егоизмът е оправдан,когато става върпос за вас и е смъртоносен грях,когато става въпрос за който и да е друг?Еврейски ***, това сте и виеЖалко,че произвеждате Мийле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Гаранция за депозитите които били давали :)))))) хаха.. нали само преди няколко г. гарантираха уж 100 000 ама нанай ;) Гаранция има само, че рано или късно бюрократи и банкери ще ограбят хората. Само луд би държала пари в Европейска банка тия месеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Честно да ти кажа, вече бих се зарадвал ако някой прегази ЕС. И ако са руснаците още по-добре - за 500 години ще ни спасят от робство за втори път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Не знам защо плюете срещу руснаците. Всички сте грамотни и финансисти. Много добре знаете, че тези пари не стоят да мухлясват в трезорите. Банките ги въртят в голямата центрофуга и печелят много от тях. Но щом е за спорта нека викаме срещу руснаците. Великия ЕС е винаги прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
Батко Пешо
преди 11 години
Тука май е пълно с комунисти и прости хора.Забравих че за неграмотните простите и мързеливите най голямото удоволствие е да вземат от някой който има.Може да злорадствате но не забравяйте че Путин с едно копче мое ви изтрие от лицето на земята.Каквито и да са руснаците не може да се краде така нагло.Не може кражбата от българи да е лоша а кражбата от руснаци добра.На чичо ви *** му дреме а е решил а след две седмици руската армия е на Антлантическия океан.Ще прегази ЕС за няколко дена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
drakobg
преди 11 години
Хич, те руснаците отдавна се чудеха как да спрат руски капитали да напускат Русия, идва им дюшеш този случай.Путин хич не се сърди ка киприотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Lucifer
преди 11 години
шъ изглежда"...озобено..." на нас, да знайш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още