IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва ще "коригира" отношенията си с Кипър заради данъка върху депозити

Решението на кипърските власти да въведат налог върху банковите влогове прилича на конфискация на чужди пари, коментира Дмитрий Медведев

15:44 | 18.03.13 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Москва ще "коригира" отношенията си с Кипър заради данъка върху депозити

Русия ще бъде принудена да „внесе корекции“ в отношенията си с Кипър, в случай че страната наложи данък върху банковите депозити, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от гръцката агенция АНА-МПА.

„Разбира се, трябва да си извадим изводи от този факт, тъй като имаме отношения с Кипър. Понятно е, че ще продължим консултациите, но сме принудени да внесем корекции в позицията, ръководейки се от разбирането, че е желателно нашите пари да се съхраняват в руски банки“, казал е Медведев, цитиран от държавната агенция РИА Новости.

Руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че решението на еврозоната да се наложи данък върху банковите депозити в Кипър е било взето без да са се водили преди това консултации с Москва.

„Договорихме се с партньорите от еврозоната, че ще координираме действията си“, каза Силуанов.

„Решението на еврозоната да се наложи данък върху банковите депозити е взето без да е имало предварителни консултации с Русия, следователно ще проучим въпроса за преразглеждане на програмата, като ще вземем под внимание участието ни в общите усилия с ЕС за оказване помощ на Кипър“, изтъкна руският финансов министър.

„Решението на кипърските власти да въведат налог върху банковите влогове прилича на конфискация на чужди пари“, коментира Медведев на заседание на Надзорния съвет на Внешекономбанк, цитиран от световните агенции.

"Нека кажем откровено, това прилича на конфискация на чужди пари", коментира Медведев и допълни, че не знае кой е авторът на тази идея, изразявайки съжаление, че в света подобна практика е позната.

Кипърското правителство само реши какви ще бъдат начините за финансиране на участието на страната в спасителния план, заявиха днес правителствени представители, заявявайки, че планът ще успокои напрежението в еврозоната.

"Как (Кипър) ще финансира приноса си (в плана), как той ще ги разпределя е въпрос, който е от компетенцията на кипърското правителство", заяви днес Щефен Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел.

"Ние се ръководим от принципа, че тази програма (...) ще допринесе за успокояване на еврото", допълни говорителят на финансовото министерство Мартин Котхаус.

Решението за Кипър е "изолиран случай", каза Зайберт, цитиран от ДПА. То няма паралели в други страни и няма да има външно въздействие, допълни говорителят на Меркел.

„Гаранциите, които канцлерът даде за депозитите на германските вложители през кризисната 2008 година“, остават в сила, подчерта Зайберт.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
И ми е интересно, как ще изглежда икономиката и банковата с-*** на Кипър без тези 25 млрд. руски евра в кипърските банки, които все пак са банки в ЕЗ и ЕС, нали...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Руснаците шъ да съ били причината, шъ знайш...! Абе прозорлив народ сме, озобено инвесторите! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
Lucifer
преди 11 години
Май братушките бяха започнали и нашите банки да атакуват, та затова Дянков въведе тоя 10% данък на лихвите от депозити и у нас, не че ще ги спре, но поне да имаме някаква полза и ние. Иначе как да си обясним все по-неудържимо нарастващите депозити в БГ-банки, на фона на все по-обедняващото население????....в парламента, против тоя данък ревяха само на Путино-Медведевите марионетки....факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Ооо, *** ъфкорс! Нали са руски кинти, може и 50% да им вземат, даже колкото повече, по-добре! хехе!Ама като си спомних какви реки от го^на срещу Дянков се изляха за 5-те %, и то не върху депозитите, а върху 5-6% лихви от тях...А не се сещам разни капиталистчета като тебе и бегеманчето как ще попържат, ако некой тука вземе да олющи по едни 10% от влоговете, ей така - за стабилизиране на икономиката на бегето... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
Balgarian35
преди 11 години
Заболя ги Путин и Медведев, като ги заплашиха,че ще им вземат 10% от мангизките им в Кипър.Хайде не плачете много. Не сте се изпотили кой знае колко за тях.Сигурно и български политици крият по нещичко из Никозия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още